Donner: geweld tegen geweld toegestaan

Burgers die te maken krijgen met geweld van een ander mogen 'enig geweld' gebruiken om deze persoon te stoppen. Maar een verdachte die zich niet meer verzet, mag niet meer worden geschopt en geslagen....

ANP

Dat heeft minister Donner (Justitie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het is, zo bepleit de CDA-bewindsman, begrijpelijk dat burgers bij zo'n 'schermutseling of enerverende achtervolging meer dwang gebruiken dan onder normale omstandigheden'. Maar onnodig geweld mag dus niet.

Donner gaat in dit verband in op de vervolging van twee personeelsleden van een Amsterdamse supermarkt pas geleden. De twee worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd wegens openlijke geweldpleging en mishandeling van een overvaller van de winkel.

Wat burgers doen als zij te maken krijgen met een overval van een ander ligt, volgens Donner aan de omstandigheden van een situatie, karakter en verstand. Die factoren bepalen wat in zo'n situatie moet en kan. In principe 'moet niets', tenzij iemand in doodsgevaar is, die persoon zonder risico hulp kan krijgen en dat omstanders toch met de armen over elkaar blijven staan. Niet helpen is dan strafbaar als het slachtoffer aan de verwondingen overlijdt.

Donner vindt niet dat het Openbaar Ministerie meer had moeten vertellen over deze supermarktzaak. Er is een hoop gedaan in diverse nieuwsrubrieken, zo zegt Donner. Meer kon wat hem betreft niet. De onafhankelijke rechter moet de strafbare feiten beoordelen. Dat moet niet gaan 'via de media in een publiek debat', zo besluit Donner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden