Donner: Gevangenisdirecteuren weigerden beleid uit te voeren

Minister Donner van Justitie zegt dat de twee gevangenisdirecteuren die op non-actief zijn gesteld, weigerden zijn beleid uit te voeren....

Donner ontkent dat de twee onder vuur liggen, omdat zij kritiek hebben op het nieuwe gevangenisbeleid van de minister. 'Kritiek kan en mag. Maar zeker bij leidinggevenden moet de ingezette koers, nadat erover gepraat is, ook doorgezet worden. Als je vindt dat dat niet kan, dan moet je wat anders gaan doen', aldus Donner.

Het ministerie liet zaterdag weten dat met de desbetreffende gevangenisdirecteuren J. van Huet (Noord-Holland-Noord) en C. Boeij (Over-Amstel/Bijlmerbajes) gesprekken plaatsvinden over voortzetting van hun loopbaan. Van Huet en Boeij zijn respectievelijk voorzitter en oud-voorzitter van de landelijke vereniging van gevangenisdirecteuren VDPI.

Donner wil het gevangenisregime versoberen door onder meer de terugkeerprogramma's voor zware veelplegers af te schaffen. De twee directeuren zijn het niet met dit beleid eens en vinden dat zij meer moeten doen dan slechts het opsluiten van gevangenen.

Volgens het ministerie zijn de directeuren nauw betrokken bij de discussie over het nieuwe beleid. 'Dat zij vanwege hun professionele opvattingen over het regime binnen het gevangeniswezen zouden worden ontslagen, is een bewering die niet door het ministerie van Justitie wordt gedeeld.' Over de achtergronden van de loopbaangesprekken die nu plaatsvinden met de gevangenisdirecteuren, kon het ministerie 'gezien het persoonlijke karakter ervan', geen mededelingen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden