Donner en Dekker treden af na rapport

DEN HAAG (ANP) - De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) treden af na de vernietigende kritiek over de Schipholbrand in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ingewijden hebben dat donderdag bevestigd.

De twee ministers overlegden donderdagochtend met premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Gerrit Zalm in het Catshuis in Den Haag. Ook de fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA) en Mark Rutte (VVD) waren erbij. Even daarvoor had de onderzoeksraad onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven elders in de stad het keiharde rapport over de brand gepresenteerd.

Daarin stelt de raad dat bij de Schipholbrand ,,minder of geen'' doden waren gevallen, als de overheid zich aan de regels van brandveiligheid had gehouden. Vooral de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die onder Donner valt, krijgt veel kritiek. Maar ook de Rijksgebouwendienst, die onder VROM valt, en de gemeente Haarlemmermeer zijn tekort geschoten. De drie instanties hebben te weinig aan veiligheid en vooral aan brandveiligheid gedaan.

Reactie ministers

Donner is onder meer afgetreden met het oog op de slachtoffers die bij de Schipholbrand zijn gevallen en hun nabestaanden. Ministeriële verantwoordelijkheid houdt volgens hem ook in dat hij in hun ogen staat voor de diensten ,,aan wier handelen hun leed wordt toegeschreven''.

,,Mijn gedachten en verantwoording gaan vandaag ook in hun richting. Het leed en verdriet kan ik niet wegnemen, maar waar de oorzaak aan mijn diensten wordt toegeschreven is het aan mij om te tonen dat dat niet zonder consequenties is'', verklaarde Donner donderdag in de Tweede Kamer.

"Gezien de ernstige gevolgen'' van de Schipholbrand heeft minister Dekker voor zichzelf besloten dat ze moest aftreden. In een verklaring in de Tweede Kamer zei Dekker donderdag dat haar Rijksgebouwendienst ,,zorgvuldig met de bouwregelgeving is omgesprongen''.

Geen opvolgers

Wel heeft ze uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geconcludeerd dat het beter had gekund. ,,Een minster is verantwoordelijk voor een ambtelijke dienst.'' De ramp in het cellencomplex bij Schiphol ontstond volgens Dekker vorig jaar ,,door een keten van opeenvolgende gebeurtenissen''.

De ministers Donner en Dekker zullen niet worden opgevolgd. Rita Verdonk neemt de taken van Donner over, Karla Peijs die van Dekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden