Donner dankzij PVV nog steeds in race voor post Raad van State

Het kabinet van VVD en CDA, gesteund door gedoogpartner PVV, houdt de mogelijkheid open minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) te benoemen tot vicepresident van de Raad van State.

DEN HAAG - Dit bleek dinsdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Algemene Zaken. PvdA-woordvoerder Jeroen Recourt kondigde aan dat zijn fractie donderdag, tijdens het vervolg van het debat, met een motie komt om te vermijden dat een lid van het huidige kabinet wordt benoemd tot opvolger van Herman Tjeenk Willink bij de Raad van State.


Partijleider Job Cohen had zondag in tv-programma Buitenhof een dergelijk initiatief al aangekondigd. Maar PVV-Kamerlid Andre Elissen liet weten de motie niet te zullen steunen. Dit betekent dat de PVV in de benoemingsprocedure een lijn trekt met VVD en CDA.


CDA-Kamerlid Margreeth Smilde wees erop dat de Wet op de Raad van State niet uitsluit dat een zittend minister overstapt naar de Raad. Dat gebeurde in 1980 met Willem Scholten, die als minister van Defensie uit het kabinet naar het vicevoorzitterschap overstapte. Ook zij zei dat minister-president Rutte (VVD) heeft gezegd dat er eerst een advertentie komt waarop iedereen kan solliciteren. Tot drie keer toe werd haar door de oppositie voorgehouden dat CDA-voorzitter Peetoom tien dagen geleden CDA-prominent Donner 'een goede kandidaat' noemde voor het vicepresidentschap. Volgens Smilde mag die uitspraak niet als een feitelijke kandidaatstelling worden uitgelegd.


De oppositie hekelde de slepende gang van zaken rond de opvolging van Tjeenk Willink, die eind januari al vertrekt. Ineke van Gent (GroenLinks): 'De achterkamertjes liggen op straat. Een al te politieke benoeming is not done. Dit mag geen stoelendans voor gevorderden worden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden