Donner: claimcultuur rond gehandicapt kind blijft uit

Minister Donner van Justitie denkt niet dat in Nederland een claimcultuur zal ontstaan waarin gehandicapte kinderen schadevergoeding eisen voor het feit dat zij bestaan....

De minister antwoordt dit op vragen die de Tweede Kamer stelde naar aanleiding van de zaak-Kelly. Daarin werd het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aansprakelijk gesteld voor de schade die het ernstig gehandicapte meisje en haar ouders hebben ondervonden van het feit dat zij geboren is.

Aangezien afwijkingen in de familie voorkomen en mevrouw Molenaar al twee miskramen had gehad, vroegen de ouders het LUMC in 1993 om een vruchtwaterpunctie. De verloskundige zag daar echter het nut niet van in en verwees ook niet door naar een klinisch geneticus. De chromosomale afwijking waaraan Kelly wel degelijk bleek te lijden, werd hierdoor niet tijdig ontdekt. Volgens het hof kunnen het ziekenhuis en de verloskundige aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de ouders hierdoor hebben geleden.

De zaak leidde in de Tweede Kamer tot een breed gedragen vrees dat dergelijke wrongful-lifeclaims in de toekomst meer ziekenhuizen zullen treffen. Donner meent echter dat de situatie van Kelly op zichzelf staat. Alleen omdat de ouders nadrukkelijk en met redelijke argumenten om onderzoek vroegen, was het 'in strijd met de professionele maatstaf' van de verloskundige om het te weigeren. In die zin is het ziekenhuis veroordeeld voor een 'beroepsfout' en aan die uitspraak kunnen daarom niet automatisch rechten worden ontleend door anderen, stelt Donner. Niet elk gehandicapt geboren kind kan zomaar leiden tot een claim.

Ook deelt Donner niet de vrees van sommige partijen van een wrongful-life-claimcultuur van gehandicapte kinderen tegen ouders die hebben nagelaten prenataal onderzoek te doen. De wet geeft daartoe geen aanleiding. 'Er bestaat geen rechtsplicht voor ouders om prenataal genetisch onderzoek te doen verrichten of te besluiten tot abortus als er kans bestaat op een genetische afwijking', benadrukt de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden