Donner boos op Beatrixloterij

Minister Donner van Justitie is alsnog in het geweer gekomen tegen de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij. Ze handelen in strijd met afspraken door vijftien cent per minuut te berekenen voor het telefonisch intrekken van een extra afschrijving voor de Beatrixloterij op 25 mei....

Van onze verslaggever

De extra loterij wordt georganiseerd vanwege het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. Alle deelnemers aan de drie goededoelenloterijen doen automatisch mee aan een extra trekking voor 5,25 euro per lot. Wie wil afzeggen, moet opbellen en daarvoor 15 cent per minuut betalen.

Donner heeft in eerste instantie een vernietigend advies van het College van Toezicht op de Kansspelen naast zich neergelegd. De toezichthouder noemde de extra loterij 'gedwongen winkelnering' en vond dat deelnemers zich actief moesten opgeven. Ook de Consumentenbond was boos over de gekozen aanpak.

Ondanks de kritiek ging Donner akkoord met de aanpak van de loterijen, waarbij deelnemers zich juist moeten afmelden.

Dat de loterijen nu geld in rekening brengen voor dit afmelden, is de minister in het verkeerde keelgat geschoten. Hij zal de gokbedrijven op de kwestie aanspreken. De helft van de vermoedelijke opbrengst van 30 miljoen euro gaat naar goede doelen die koningin Beatrix zelf heeft uitgekozen. De Koningin zal het geld schenken aan Jantje Beton, Unicef, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds.

Donner wil dat mensen alsnog de mogelijkheid krijgen gratis door te geven dat ze de toeslag terug willen. De minister zei geen reden te zien om de vergunning voor de loterij van 25 mei in te trekken. Hij wees erop dat hij de loterijen onder voorwaarden toestemming heeft gegeven voor de constructie waarbij mensen automatisch meedoen, tenzij ze aangeven dit niet te willen.

De loterijen houden vooralsnog vast aan het betaalde telefoonnummer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden