Donner blijft wietproef afwijzen

Minister Donner (Justitie) blijft zich verzetten tegen een experiment met gereguleerde teelt van wiet in Maastricht. In een brief aan de Tweede Kamer, waar een meerderheid voor zo'n proef is, legt hij nog eens uit waarom het experiment geen oplossing biedt voor de illegale productie en handel van softdrugs en...

ANP

Samen met de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Hoogervorst (Volksgezondheid) reageerde Donner daarmee maandag op het begin december gepresenteerde Manifest van Maastricht, waarin de PvdA, de VVD en D66 aandringen op een proef. De ministers wijzen erop dat de wiet duurder zal worden door de eisen die aan regulering worden gesteld. Daardoor zal er een markt blijven voor illegaal geteelde wiet. Dat geldt ook voor buitenlandse wiet, omdat coffeeshops dan alleen ‘nederwiet’ mogen verkopen.

Nederland gedoogt de verkoop van kleine hoeveelheden softdrugs in coffeeshops, maar verbiedt de aanvoer ervan (de achterdeur). Het argument dat een uitbreiding van het gedoogbeleid politie en justitie ontlast, is onjuist. Die krijgen het juist drukker, omdat ze niet alleen tegen de illegale handel moeten optreden maar ook de gedoogde teelt moeten controleren en meer toezicht moeten houden op coffeeshops, stellen de bewindsmannen.

Het beoogde experiment is volgens hen ook ‘onmiskenbaar’ in strijd met de Nederlandse wet en internationale verdragen. Zetten de fracties hun plannen toch door, dan zou dat betekenen dat Nederland die verdragen eenzijdig opzegt. Dat is slecht voor onze positie, waarschuwde de Leidse hoogleraar strafrecht De Wijkerslooth vorige week nog tijdens een hoorzitting in de Kamer.

De ministers benadrukken dat een totale regulering van de teelt, aanvoer en verkoop van wiet ‘niet goed denkbaar’ is in een rechtstaat die zichzelf serieus neemt. In dat geval zou ‘aanvaard worden dat de wetgever bepaalde activiteiten categorisch verbiedt, maar desalniettemin accepteert dat de handhaving daarvan op het tegengestelde neerkomt’.

Donner staat een harde aanpak voor van de illegale teelt, het drugstoerisme en de illegale verkooppunten. Een experiment met het reguleren van wietteelt is daarvoor volgens hem niet noodzakelijk en heeft daarbij ook geen meerwaarde. Burgemeester G. Leers (CDA) van Maastricht wil het liefst zo snel mogelijk beginnen met de proef. De CDA-fractie in de Kamer is er tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden