Donner betreurt tragische afloop en ontkent fouten

Minister Donner van Justitie ontkent dat er ten aanzien van de ontsnapte tbs’er Wilhelm S. fouten zijn gemaakt. De betrokken instanties hebben volgens de CDA-bewindsman ‘adequaat en voortvarend’ op diens verdwijning gereageerd....

Van onze verslaggevers

De minister meent daarom dat zijn aftreden ondanks de ‘tragische’ gebeurtenissen niet aan de orde is. LPF en Groep Wilders vinden dat hij moet opstappen. Vandaag moet Donner zich verantwoorden tijdens een spoeddebat in de Kamer.

Alle politieke partijen reageerden geschokt op het nieuws dat S. een 73-jarige inwoner van Amsterdam heeft vermoord, nadat hij tijdens zijn verlof vorige week dinsdag was gevlucht. S. wordt sinds 1990 in tbs-klinieken behandeld nadat hij een zedenmisdrijf had gepleegd. Hij werd dinsdagavond aangehouden in de binnentuin in de Jordaan van de vermoorde man, die door slagen op het hoofd om het leven is gekomen.

Donner stuurde woensdag een overzicht aan de Kamer van de vele verloven die eerder aan S. zijn toegekend. Ook gaf de minister een opsomming van de inspanningen die zijn verricht hem op te sporen. Het CDA vindt op basis hiervan dat Donner niet hoeft af te treden. ‘Het aangescherpte beleid voor verlof van tbs’ers, waarmee de Kamer vorig jaar heeft ingestemd, is uitgevoerd’, zegt het CDA-Kamerlid Van Haersma Buma. ‘Er is geen reden aan te nemen dat er is geblunderd.’ PvdA, VVD en D66 willen geen oordeel geven voordat het debat is gevoerd. Het PvdA-Kamerlid Wolfsen stelt wel dat Donner ‘de schijn tegen heeft’. Zijn collega Van der Laan (D66) meent dat de positie van de minister ‘in het geding is’.

De LPF en Groep Wilders roepen om het aftreden van Donner omdat hij ondanks waarschuwingen van hun kant geen einde heeft gemaakt aan het toekennen van verloven aan gevaarlijke tbs’ers. ‘Dit had niet mogen gebeuren’, zei het LPF-Kamerlid Eerdmans. ‘Het enige dat past is aftreden.’

De minister stelt dat het laatste verlof van S. geboden is door een rechter, toen deze in 2004 de tbs van S. met een jaar verlengde. Maar experts stellen dat de tbs-kliniek en de minister niet verplicht waren het verlof toe te kennen.

Alle fracties in de Kamer zijn het erover eens dat het verlofstelsel voor tbs-gestelden verder moet worden aangescherpt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden