Donkers verwarring, geluk en zelfspot

Hun wilde, figuratieve stijl van schilderen bracht verwarring teweeg. Maar verwarring in de kunst was aan het einde van de jaren tachtig ook verfrissend....

Toch is het geen wonder dat de jongens van After Nature, Peter Klashorst, Jurriaan van Hall, Bart Domburg, Ernst Voss en de drie broers Gijs, Just en Aad Donker snel populariteit verwierven. Hun uitspraken over 'kunst voor de gewone mensen', hun schildersessies op openbare plaatsen, het feit dat ze met de schildersezel de natuur introkken, maakten hen tot romantische helden. Van Gogh en Gauguin kwamen om de hoek kijken. After Nature liet weer zien dat kunst ook lijden is en een dagelijks gevecht dat de kunstenaar voert tegen zijn demonen.

Van alle leden van After Nature, die als groep rond 1993 alweer uit elkaar viel, verpersoonlijkte Aad Donker (1967) misschien wel het volledigst waar de groep voor stond. In 1998 maakte hij een eind aan zijn leven. Aan hem is nu een overzichtstentoonstelling gewijd op twee locaties in zijn woonplaats Leiden. Het is jammer dat er naast de ruim honderd schilderijen van Aad Donker geen enkel werk hangt van de andere leden van de groep. Waren 'sex, drugs and rock 'n' roll', doodssymbolen en obsessie met het eigen lichaam ook bij de anderen zo nadrukkelijk aanwezig?

Zeker is dat Aad Donker zijn oeuvre als een geschilderde autobiografie beschouwde. De reeksen zelfportretten, waarvan hij er veel meer heeft geschilderd dan zijn bentgenoten, vormen het verslag van een getormenteerd bestaan. Verwarring, verdriet en hulpeloosheid wisselden gelukzaligheid en zelfspot af.

Op reis in tropische landen moet Aad Donker het meest in zijn evenwicht zijn geweest. De landschappen en de mensen die hij in Afrika, Azië en Suriname heeft geschilderd vormen de hoogtepunten van zijn werk. Ze laten een veelzijdig talent zien met een groot gevoel voor sfeer en kleur. Het respect en het inlevingsvermogen waarmee hij de mensen in zogenaamde primitieve samenlevingen heeft vereeuwigd, staan haaks op de destructieve manier waarmee hij dikwijls zichzelf te lijf moet zijn gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden