Donkere Shai is slecht bedeeld

'Mijn oudste dochter is lelijk', zegt schoonmaakster Sunita over haar prachtige 13-jarige Shai. Het kind zit naast haar op de bank en kijkt geduldig naar haar tenen....

Sacha Kester

Je kunt tegen Sunita zeggen wat je wilt, dat haar dochter een mooie huid, mooie ogen en mooie lange haren heeft, maar Sunita is er van overtuigd dat Shai slecht is bedeeld. En ze is niet de enige die zo denkt: in India geldt dat meisjes met een blanke huid mooier zijn dan donkere meisjes.

Het verbod op een reclamefilmpje van de crème Fair and Lovely heeft een debat op gang gebracht. Groepen die strijden voor gelijke rechten voor de vrouw zeggen dat het beledigend is dat een lichte huid gelijk zou staan aan schoonheid en succes. 'Een racistische houding', zegt Brinda Karat van de Indiase Democratische Vrouwenorganisatie.

Het filmpje stond bekend als 'de stewardessenreclame'. Het begon met de vader van een donker meisje die klaagde dat hij geen schoonzoon had. Het was onmogelijk om een goede echtgenoot voor zijn lelijke dochter te vinden. Het meisje gaat de crème gebruiken, wordt blanker, krijgt een goede baan als stewardess, een goede echtgenoot en maakt vader gelukkig. 'Belachelijk', aldus Karat.

Fabrikant Hindustan Lever Limited, de Indiase dochter van Unilever, zegt dat er veel klachten zijn binnengekomen en 'dat hier serieus naar wordt gekeken'. De reclame is uit de lucht gehaald, 'maar dat zou toch zijn gebeurd omdat de looptijd is afgelopen'.

De Indiase regering is nu van plan alle reclames voor huidbleekmiddelen onder de loep te nemen. 'Al moeten we daar heel voorzichtig mee zijn', aldus Rita Vorimer van de regerende BJP-partij. 'De overheid mag geen morele politie worden.'

Maar zelfs als er geen reclame meer gemaakt zou mogen worden voor deze producten, zal het nog lang duren voor racistische vooroordelen India uit zijn. De elite is blank, de arme massa is donker en modellen en filmsterren zijn zo licht als blanke Europeanen.

En Sunita? Die heeft de reclame nog nooit gezien. Ze heeft geen televisie. De crème Fair and Lovely kent ze wel en die zou ze graag voor haar dochter kopen. 'Misschien helpt het', zegt ze. 'Maar ik kan het niet betalen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden