Donkere ode aan NY

BART KOETSENRUIJTER

Het is nu moeilijk voorstelbaar, maar de wijk ten zuidwesten van Central Park in Manhattan, New York, was in de jaren tachtig een achenebbisj buurt, Hell's Kitchen genaamd. De wijk was van oudsher het domein van de Ierse gemeenschap. In 1990, toen de middenklasse de plek begon te ontdekken, filmde Phil Joanou (Final Analysis) er zijn in donkere tinten getekende ode aan de wijk die op het punt stond te verdwijnen. 'Er komt steeds meer hondenpoep, van die yuppen', klaagt iemand in de film.

Terry (Sean Penn) en Jackie (Gary Oldham), twee jeugdvrienden, worden herenigd wanneer de eerste na een lange afwezigheid terugkeert in Hell's Kitchen. Jackie is lid van de wat klunzige misdaadbende van zijn broer Frankie (Ed Harris), die zich de oprukkende Italianen niet van het lijf kan houden. Wat de broers niet weten, is dat Terry inmiddels bij de politie werkt en dus undercover infiltreert in de misdaadbende. Het leidt tot de voor het genre kenmerkende spanning, met als extra component dat Terry, die het toch al moeilijk heeft met de balans tussen zijn plicht en zijn gevoelens, verliefd is op de zus van de twee broers. Deze Kathleen (Robin Wright) was er juist in geslaagd de familiemalheur te ontstijgen, maar smelt tegen haar zin voor haar teruggekeerde jeugdliefde.

State of Grace vliegt geregeld uit de bocht in zowel inhoudelijke als stilistische overdrijving, met als climax de shootout aan het eind. Maar de cast, een groep jonge acteurs die het allemaal ver zouden schoppen, maakt onder aanvoering van de opvallend kleine Penn bijna alles goed.

State of Grace (Phil Joanou, 1990)

Arte, 22.50-00.55 uur.

E.T. The Extra-Terrestrial

(Steven Spielberg, 1982) Ontroerende klassieker en misschien wel de beste film van levende legende Steven Spielberg - en met een opbrengst van meer dan 700 miljoen dollar lange tijd ook zijn succesvolste. Toen de film opnieuw werd uitgebracht in 2002 haalde E.T. niet het verwachte succes, wat wel werd geweten aan het feit dat de film toch wat gedateerd was. Onzin. E.T. is een tijdloos sprookje over een onooglijk, maar vertederend buitenaards wezentje dat door een ruimteschip per ongeluk op aarde is achtergelaten en terug wil naar huis. Voor het zover is, ontfermen de 10-jarige Elliott (Henry Thomas) en zijn zusje Gertie (Drew Barrymore) en vriendjes zich over E.T. De kleine Elliott - die wordt grootgebracht door zijn moeder; vader is met zijn vriendin naar Mexico - beschermt E.T. tegen de boze volwassenen die ongezonde interesse hebben in het wezentje.

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Suzy Q

(Martin Koolhoven, 1999) Aanstaande zaterdag worden in Berlijn de European Film Awards uitgereikt, zeg maar de Europese Oscars. Ter gelegenheid daarvan zendt het digitale kanaal Cultura 24 de hele week Europese films uit, vooral tv-films. Daaronder Suzy Q, uit 1999, nog altijd een van de geslaagdste afleveringen van deze jaarlijkse reeks tv-films van de publieke omroep. Het is een prachtverhaal, geschreven door Frouke Fokkema, over een dromerig pubermeisje dat er in de jaren zestig in slaagt door te dringen tot de hotelkamer van Mick Jagger en Marianne Faithfull wanneer die in Amsterdam verblijven. De film betekende de doorbraak van zowel regisseur Martin Koolhoven als hoofdrolspeelster Carice van Houten en geniet inmiddels een zekere cultstatus. Dat komt overigens ook doordat vanwege copyrights op gebruikte muziek Suzy Q nooit op dvd is uitgebracht en ook verder nauwelijks is te zien.

Cultura24, 22.00-23.20 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden