Donderdag: Roma is Europees staatsburger

Een deel van de twintigduizend Roma en Sinti in Nederland heeft grote problemen, doordat zij stateloos en dus rechteloos zijn (Binnenland, 20 april). De sleutel tot een oplossing zou kunnen liggen bij de Europese Unie.

Sinds de aansluiting van enige Oost-Europese landen is het merendeel ingezetene van de Europese Unie. Met enige politieke goede wil zou een Europees staatsburgerschap kunnen worden gecreëerd, niet gebonden aan een van de landen van de Unie. De Roma en Sinti, feitelijk inwoners van Europa, worden zo erkend als Europees staatsburger.

Voor de gezeten Europese burgers maakt het weinig verschil; de sociaal-culturele verschillen en problemen blijven groot. Voor de nomadische Roma en Sinti is dit echter een enorme verbetering. Zij zijn niet langer rechteloos. Zij hebben bij voorbeeld het recht (en bij bijstand ook de plicht) om te werken in EU-landen, kunnen zo in eigen onderhoud voorzien en zijn niet langer afhankelijk van ‘overlevingscriminaliteit’. Ook wordt de weg geopend naar onderwijs en emancipatie en worden deze bevolkingsgroepen niet langer gemarginaliseerd. Een win-winsituatie. Nederland zou zich in Brussel hiervoor sterk moeten maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.