Donderdag: geen nieuwe missie

‘Uur U voor nieuwe missie nabij’ kopte de krant (Binnenland, 4 januari). Ik mag hopen dat het er niet van komt.

H. Smits en Tolbert

Na negen jaar oorlog is het er alleen maar onveiliger geworden, vallen er steeds meer burgerslachtoffers en neemt de corruptie alleen maar toe. Bovendien is een meerderheid van de Afghaanse burgers tegen een langer verblijf van de buitenlandse troepen.

‘Als Nederland het laat afweten, is het de enige NAVO-lidstaat die in Afghanistan ontbreekt. Daarmee staat het aanzien van Nederland op het spel’, betoogt het artikel.

Onzin, Nederland heeft in Afghanistan meer gedaan dan de meeste andere NAVO-landen. En je gaat je toch niet storten in een oorlog om je aanzien te verbeteren. Het lijkt wel of het meedoen aan deze missie belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat.

In dezelfde krant schrijft Sietse Bosgra (Opinie & Debat) dat verdere strijd in Afghanistan de ellende alleen maar groter maakt. Dit is ook de mening van verreweg de meeste onafhankelijke journalisten die in Afghanistan werken.

Ook wordt steeds opgemerkt, dat de strijd tegen Afghanistan ook een strijd is tegen internationaal terrorisme. Los van het feit dat een oorlog tegen terrorisme nooit te winnen is, stopt dit natuurlijk niet bij de grenzen van Afghanistan. Verregaande samenwerking van internationale veiligheidsdiensten zal noodzakelijk zijn om de dreiging van een terroristische aanslag zo veel mogelijk te beperken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden