Donderdag 6 augustus: dit is vandaag belangrijk

Het is stil in Hiroshima, 70 jaar na de atoombom. In de Verenigde Staten maken de Republikeinse presidentskandidaten zich op voor het eerste tv-debat. En in Nederland vecht een professor voor eerherstel nadat hij gevoelige foto's van de MH17-ramp had getoond. Met het ochtendoverzicht bent u weer helemaal bij.

Thomas van der Kolk
Kinderen simuleren de dood voor het Atomic Bomb Dome in Hiroshima, op het tijdstip waarop 70 jaar geleden de atoombom viel. Beeld ap
Kinderen simuleren de dood voor het Atomic Bomb Dome in Hiroshima, op het tijdstip waarop 70 jaar geleden de atoombom viel.Beeld ap

Terwijl u sliep...

... maakte het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT bekend dat een groep cybercriminelen die onder de naam 'Businessclub' opereert, een slordige 100 miljoen dollar (91,7 miljoen euro) heeft geroofd van bankrekeningen.

... besloot staatssecretaris Dijkhoff van Justitie dat Mongoliërs en Kosovaren die na een asielaanvraag in Nederland laten weten dat ze vrijwillig willen terugkeren, geen vertrekpremie meer meekrijgen.

... werd een groot proefproject op de Noordzee voor windmolens - waarop nieuwe technieken voor windparken kunnen worden uitgetest - afgeblazen.

... werden drie mensen die hebben meegewerkt aan campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 verdacht van omkoping.

... werd Bill Cosby door de rechter in Los Angeles gedwongen om een beëdigde verklaring af te leggen over zijn vermeende misbruik van een vijftienjarig meisje.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie Beeld anp
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en JustitieBeeld anp
Bill Cosby Beeld anp
Bill CosbyBeeld anp

Vandaag in het nieuws

01.15 uur
In het Japanse Hiroshima was het om 8.15 uur (01.15 uur Nederlandse tijd) een moment doodstil omdat het op dat moment precies 70 jaar geleden was dat de beruchte atoombom ontplofte. Er zijn vandaag nog veel meer herdenkingen in Japan.

12.00 uur
De KNVB wil voor het middaguur duidelijkheid over de geplande politie-acties, anders worden zeker vier wedstrijden (sc Heerenveen- De Graafschap, PEC Zwolle-SC Cambuur, ADO-PSV en Willem II-Vitesse) verboden omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

17.00 uur
De Amerikaanse satiricus Jon Stewart presenteert vandaag voor de laatste keer The Daily Show. Hij is 16 jaar lang de host van het dagelijkse satirische nieuwsprogramma van Comedy Central geweest.

Ook vandaag
Egypte opent het tweede Suezkanaal. Die loopt parallel aan de originele vaarroute en heeft ruim 7 miljard euro gekost.

De eerste tv-debatten tussen de Republikeinse presidentskandidaten worden uitgezonden op Fox News. Om 4:00 uur 's nachts van donderdag op vrijdag Nederlandse tijd gaan tien kandidaten met elkaar in debat. De zeven kandidaten die het laagst scoren in de peilingen doen dat al eerder, om 0.00 uur Nederlandse tijd.

Herdenking in Hiroshima. Beeld reuters
Herdenking in Hiroshima.Beeld reuters
Een vrachtschip op het nieuwe Suezkanaal. Beeld reuters
Een vrachtschip op het nieuwe Suezkanaal.Beeld reuters

Mustreads

Het aantal Kosovaren dat kort na een asielaanvraag in Nederland vraagt om vrijwillig vertrek neemt toe sinds Duitsland de terugkeervergoeding voor deze groep heeft afgeschaft. Zolang de vertrekregelingen voor asielzoekers tussen de Europese landen verschillen, zullen bepaalde groepen migranten kijken waar de beste deal is te halen. (+)

'Het rapport moet boven water!' Professor George Maat, een alom gerespecteerd wetenschapper, vecht voor eerherstel nu hij de laan uit is gestuurd na een lezing over de identificatie van de MH17-slachtoffers. Hij liet daar gevoelige informatie voor de nabestaanden zien. Maar volgens Maat is er gerommeld met een geheim feitenrelaas van de politietop. Een reconstructie. (+)

Vanavond dus de eerste tv-debatten tussen de Republikeinse presidentskandidaten. De grote vraag daarbij is: wie zal het gevecht aangaan met The Donald? Want waar de andere kandidaten moeite moeten doen de krant te halen, is Donald Trump een 'lopende nieuwskop'. Hij hoeft er zelfs niets meer voor te doen. De kijkers willen geen saaie verhandelingen over onderwijs of inkomensongelijkheid, maar spektakel. En met Trump is zeker altijd wat te beleven. (+)

Donald Trump Beeld ap
Donald TrumpBeeld ap

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De tien kandidaten die meedoen aan het hoofddebat: Jeb Bush, Ben Carson, Chris Christie, Ted Cruz, Mike Huckabee, John Kasich, Rand Paul, Marco Rubio, Donald Trump en Scott Walker. Beeld ap
De tien kandidaten die meedoen aan het hoofddebat: Jeb Bush, Ben Carson, Chris Christie, Ted Cruz, Mike Huckabee, John Kasich, Rand Paul, Marco Rubio, Donald Trump en Scott Walker.Beeld ap

Meest gelezen

1. 'Koningin van het toneel' Ellen Vogel (93) overleden

2. Agenten die Mike Stok doodschoten gaan vrijuit

3. Nieuw beeld Alphen: man ontsnapt net aan kraan

4. Harde kritiek kraanexperts na ongeluk Alphen

5. Fort Europa: zeker 25 doden voor Libische kust

Ellen Vogel Beeld anp
Ellen VogelBeeld anp

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden