Donderdag 5 maart: dit is vandaag belangrijk

In een paar minuten praten we u bij over wat belangrijk is vandaag en kunt u aan uw dag beginnen. Met alles wat u moet weten over minister Opstelten, het verkiezingsdebat en Ferguson.

Minister Opstelten (Veiligheid) arriveert bij de Tweede KamerBeeld anp

Terwijl u sliep...

...is de positie van minister Opstelten (Justitie) flink onder druk komen te staan. De betalingsgegevens van de omstreden witwasdeal die Fred Teeven sloot met drugscrimineel Cees H. zijn alsnog opgedoken. Het gaat daarin om een veel hoger bedrag dan Opstelten aan de Tweede Kamer heeft voorgehouden. Lees ook de analyse van onze politieke redactie: Twijfel over Opstelten wijkt niet meer van Binnenhof. (+)

...maakte burgemeester James Knowles van de Amerikaanse stad Ferguson een statement door een politieagent te ontslaan en twee op verlof te sturen. De agenten hadden racistische grappen gemaakt in e-mails. 'Laat me duidelijk zijn: dit soort gedrag wordt niet getolereerd in het politiedepartement of in welk ander departement ook in Ferguson.'

...reageerde minister Dijsselbloem (Financiën) op een mogelijke minderheid in de Eerste Kamer na de statenverkiezingen. Na de verkiezingen moeten partijen niet gaan proberen hun zin te krijgen in de Eerste Kamer als het in de Tweede Kamer niet is gelukt. 'Dat zijn politieke spelletjes en daar is de Eerste Kamer niet voor bedoeld', aldus Dijsselbloem.

...besloot de jury van de World Press Photo de prijs in te trekken van de Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo. Hij kreeg de prijs voor zijn fotoserie La Ville Noire over de Belgische plaats Charleroi, maar Troilo nam een van de foto's uit de serie in de stad Molenbeek. De burgemeester van Charleroi eiste eind februari al dat de prijs werd ingetrokken: 'Het werk is nadelig voor de stad, haar inwoners en het beroep van fotojournalist'.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

10.15
Plenair debat met staatssecretaris Wiebes en minister Dijsselbloem over belastingontduiking in Nederland, geïnitieerd door Groen Links-Kamerlid Jesse Klaver. In een interview met de Volkskrant deze week: 'Dat multinationals er alles aan doen om zo min mogelijk belasting te betalen, is een van de grootste problemen van onze tijd.' (+)

11:00
Opening van het Máximakanaal bij Den Bosch. Over de 9 kilometer is ruim dertig jaar gediscussieerd, lees hier de voorgeschiedenis van de omstreden waterweg. (+)

20:30
Verkiezingsdebat RTL. Mark Rutte en Diederik Samsom debatteren met vier andere partijleiders op tv. Hun project - het kabinet-Rutte II - is in gevaar. De coalitie heeft zich al neergelegd bij schade op 18 maart, bij de statenverkiezingen. Alle aandacht gaat nu uit naar de vraag: hoe vaart het schip desondanks verder? (+)

20:30
De finale van Wie is de Mol? vanuit Vondel CS in Amsterdam. Rik, Marlijn of Margriet? In ons dossier de recaps die Martine de Jong elke week schrijft over Wie is de Mol?.

Het MáximakanaalBeeld Marcel van den Bergh

Must-reads

Er gebeurt nog veel meer. Een overzicht van de verhalen die u niet mag missen:

Het Chinese parlement is bijeen voor het Volkscongres. Alle ogen zijn gericht op president Xi, die in ongeëvenaard tempo de macht naar zich toe trekt. Staat hier de nieuwe Mao Zedong? (+)

Reportage van Rusland-correspondent Olaf Koens in de staalfabriek Illitsja in het Oekraïense Marioepol. Een fabriek van groot strategisch belang. Het fel nationalistische Azov-bataljon staat klaar om de fabriek te verdedigen tegen de separatisten, tegen de zin van de directeur: 'Bij een gevecht zal er niets overblijven.'

- Tientallen topmannen uit het Braziliaanse bedrijfsleven zijn opgepakt omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij een enorme corruptiezaak rond oliebedrijf Petrobras. Hoe het corruptieschandaal de Braziliaanse economie pijnigt. (+)

Olieverfschilderij van president Xi Jinping, gebaseerd op bestaande foto's.Beeld -
Beeld Collignon

Voor bij de koffieautomaat

- Waarom mannen in zoveel culturen oorlog voeren, is een oud raadsel: ongezond, gevaarlijk en rijk word je er niet van. Maar nu, wetenschappelijk bewezen: vrouwen vallen voor helden. Wetenschappers: 'Ons onderzoek suggereert dat het ten dele te maken heeft met de held uithangen en je kwaliteiten als seks- en huwelijkspartner tonen' (+)

- Column Wouter Bos: 'Misschien moeten we ons realiseren dat hét ideale besturingsmodel in de (semi-)publieke sector nog niet gevonden is en misschien ook niet betstaat.'

- 'Buurman, wat doet u nu?', dat citaat kent u vast. Maar klassieke Nederlandse filmcitaten zijn schaars. Waarom? Een interview met filmmakers Gerard Soeteman en Dick Maas. (+)

- Vier sterren voor de veelbesproken film American Sniper. 'Eastwood laat ruimte voor twijfel, wat American Sniper tot meer maakt dan enkel een ongebreideld patriottisme', schrijft recensent Bor Beekman. Amerika-correspondent Arie Elshout bezocht de geboortegrond van Chris Kyle, de scherpschutter waarop American Sniper gebaseerd is. (+)

Beeld Filmposter

Populair het afgelopen etmaal

- Opkomst en ondergang van het coole wilde wijf (+)

- Onderzoek: een penis is niet snel te klein

- Russische soldaat: Russen vechten wel in Oekraïne

- 'Twintigers verwijten hun ouders te goed voor zichzelf te hebben gezorgd'

Iedere ochtend op uw mobiel

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden