Donderdag 26 maart: dit is vandaag belangrijk

Om de dag te beginnen: een van de piloten van de Germanwings-vlucht kon waarschijnlijk de cockpit niet meer in. Is de piloot niet te veel een figurant in de cockpit? Daarnaast wordt vandaag de Engelse koning Richard III begraven en gingen we op stap met Quincy Promes in Moskou.

Just Fontein
Vliegtuigen van Germanwings Beeld anp
Vliegtuigen van GermanwingsBeeld anp

Terwijl u sliep...

...zei een onderzoeker tegen The New York Times dat een van de piloten van de Germanwings-vlucht waarschijnlijk is buitengesloten. 'De man klopt zachtjes op de deur, maar er wordt niet gereageerd. Daarna klopt hij harder en is er nog steeds geen reactie. Daarna is te horen dat hij probeert de deur open te breken', aldus de anonieme bron.

...bleef het onrustig in Jemen. Een coalitie van tien landen, onder leiding van Saoedie-Arabië, voert luchtaanvallen uit om de opmars van Houthi-rebellen te stuiten.

...berekende The Wall Street Journal dat de lobbyisten van Google minstens een keer per week op bezoek gaan bij het Witte Huis.

...waarschuwden de Verenigde Staten buitenlanders in de Oegandese hoofdstad Kampala voor een terreuraanval. Deze zou mogelijk al 'op korte termijn' plaatsvinden.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

09:15
De rechtbank in Arnhem doet uitspraak in een fraudezaak rond eieren. Het OM denkt dat twee directeuren van een eierbroederij en drie pluimveehouders fors verdienden door miljoenen eieren ten onrechte als scharrel- of vrije-uitloopeieren aan te bieden.

10:30
Het heeft meer dan een half millennium geduurd, maar vandaag krijgt de Engelse koning Richard III eindelijk de uitvaart die hij verdient. In de kathedraal van Leicester, de stad waar zijn stoffelijke resten drie jaar geleden werden aangetroffen onder een openbare parkeerplaats, zal de aartsbisschop van Canterbury de dienst leiden. (+)

15:30

Het duurt nog precies honderd dagen tot de Tour de France in Utrecht van start gaat. Vandaag geeft Tourdirecteur Christian Prudhomme op een school in Utrecht de officiële aftrap. Burgemeester Jan van Zanen zet om precies half vier een enorme aftelklok in werking.

20:25
De Tiende van Tijl (NPO 2). In de eerste aflevering van een nieuw seizoen bezoekt Tijl Beckand het Royal Opera House in Londen, vertelt hij over het muziekinstrument theremin en gaat hij in de nieuwe rubriek 'Da Vinci' op zoek naar een geheime boodschap in de muziek van Schubert. De vaste pianist in deze nieuwe reeks is Valentina Tóth (1994).

Leicester zondag. De kist met de restanten van Richard III wordt overgebracht naar de kathedraal. Beeld EPA
Leicester zondag. De kist met de restanten van Richard III wordt overgebracht naar de kathedraal.Beeld EPA

Must-reads

- Een reportage vanuit de beveiligde rechtbank in Amsterdam: 'Meneer Holleeder', zegt de rechter, 'wilt u zelf nog iets zeggen? Holleeder, wiens stem oprijst vanachter het grote, zwarte scherm: 'Op dit moment niet.' (+)

- Is de piloot niet te veel een figurant in de cockpit? In de luchtvaart bestaan twee kampen: de Airbus-liefhebbers en de Boeing-adepten. Alles draait om de vraag: hoeveel macht geef je de mens nog? (+)

- De schotten tussen vwo, havo en vmbo moeten weg, vindt Paul Rosenmöller. Hij pleit voor het Angelsaksische model: doe examen in je goede vakken op hoog niveau en in slechtere op lager niveau (+).

- Dat er een nieuw belastingstelsel komen, daarover is iedereen het wel eens. De Tweede Kamer hoorde gisteren vijftien kenners. Waar is iedereen het volledig over eens, en waar zijn de verschillen het grootst? Een overzicht in zeven punten. (+)

null Beeld Collignon
Beeld Collignon

Bij de koffieautomaat

Het idee bestaat al een eeuw, en wordt soms ook buiten de borreltafel serieus genomen: versleep ijs van Noord- of Zuidpool naar plekken op aarde waar behoefte bestaat aan drinkwater. Een Noorse ondernemer ontving er 30 duizend euro subsidie voor.

Quincy Promes (23) behoort tot de uitblinkers bij Spartak Moskou. Hij verwondert zich dagelijks over de chaos in de metropool. 'Kijk daar, nog een donker iemand.' Lisette van der Geest ging met Promes en zijn chauffeur Oleg op stap in een stad van verleidingen. 'Winkels zijn onbeperkt open. Ik zou hier alles kunnen kopen, meestal blijft het bij windowshoppen. Ik kan ook failliet gaan. Dus houd ik het bij een ballonnetje voor mijn dochter.' (+)

'Mevrouw McKinstry, topvrouw van Wolters Kluwer, heeft dit jaar een inkomen van 12,7 miljoen euro. De voorgaande tien jaar wist ze ook al zo'n 4 miljoen per jaar te vergaren. Ik schrijf bewust niet 'graaien', omdat ik haar een kleine gunst wil vragen', schrijft voormalig Kluwer-journalist Sjors van Beek in een opiniestuk. 'Zou ik, héél misschien, 1 procent van uw beloning dit jaar mogen hebben? Ik vraag het maar even, omdat zij degene was die drie jaar geleden haar handtekening zette onder mijn ontslag als journalist bij Wolters Kluwer.'

'Nep', 'een animatie', 'houden de leugens nooit op?' Haast een week nadat de maan de zon heeft verduisterd, moet ruimtevaartorganisatie ESA zich verdedigen tegen een heuse samenzweringstheorie. Een filmopname van de eclips die ESA online zette, zou 'overduidelijk namaak' zijn. Zie hieronder het bewuste filmpje.

Quincy Promes Beeld anp
Quincy PromesBeeld anp

Populair het afgelopen etmaal

Het contract van de geschorste Top Gear-presentator Jeremy Clarkson wordt niet verlengd. De BBC neemt 'met grote spijt' afscheid van Jeremy Clarkson.

Getuigenverklaringen van mensen die in het gebied waren toen de Germanwings-vlucht neerstortte: 'Eerst dachten we dat het ging om een lawine op de ski-piste. Maar het was dit keer niet hezelfde geluid. Het was het geluid van een vliegtuig dat heel snel naar beneden kwam.'

Uiterlijk 1 juli moet alles op rolletjes lopen bij de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten, pgb's, waarmee hulpbehoevenden zelf zorg kunnen financieren.

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden