Donderdag 2 april: Dit is vandaag belangrijk

Wat u moet weten om de dag goed te beginnen

Vrouwen blijken in oorlogen net zo wreed als mannen, en van de stank van boerderijen kun je wel degelijk ziek worden. Dat, het laatste nieuws, én lopen als een kangoeroe in dit overzicht van wat u moet weten om de dag goed te beginnen.

Vrouwelijke Peshmerga in een trainingskamp in Sulaimaniya. Foto reuters

Terwijl u sliep...

...zette de staat Californië zichzelf op een waterrantsoen. Vanwege de extreme droogte in de Amerikaanse staat moeten steden en gemeenten een kwart minder water gebruiken.

...ontmantelde de Canadese politie een prostitutienetwerk van ruim 500 jonge vrouwen die illegaal in het land waren.

...bleek dat docenten en schoolleiders extra werkdruk door de Onderwijsinspectie ervaren. Sommige scholen oefenen zelfs het bezoek van de inspecteur en daar willen ze liever vanaf.

...maakte een pakketbezorger van PostNL bekend naar de rechter te stappen. Hij eist een vaste baan.

...werd bekend dat de bonussen van topbankiers in de eurozone dit jaar stijgen met gemiddeld 18 procent. Qua variabele beloning gaan bankiers in eurolanden er zelfs meer op vooruit dan hun 'concullega's' in de VS en Groot-Brittannië.

Straks in het nieuws

Libanon kiest vandaag een nieuwe president. Het land zit al bijna negen maanden zonder staatshoofd, omdat het het parlement 20 keer niet gelukt is eensgezindheid te bereiken over wie dat zou moeten worden.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro wordt minister Dijsselbloem van Financiën gevraagd om zijn oordeel te vellen over de bank. Hij moet zijn goedkeuring geven over het beleid de afgelopen tijd. Of niet natuurlijk, dan betekent dat waarschijnlijk het ontslag voor Gerrit Zalm.

13.00 uur
'Misdaadduo' Antonio van der P. en Enise B., die vorig jaar februari een spoor van geweld (+) trokken door Nederland, horen hoelang ze de cel in moeten. Tegen Van der P. (26) eiste het Openbaar Ministerie zestien jaar cel, tegen B. (20) veertien jaar.

16.30 uur
De visie van het kabinet op de Europese Unie staat centraal in het Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Het is het enige debat in de Tweede Kamer waarbij Nederlandse Europarlementariërs mogen aanschuiven.

20.25 uur
The Passion is weer te zien, het jaarlijkse televisiespektakel over het lijdensverhaal van Jezus. Dit jaar is Enschede het decor. Voor het eerst is het spektakel van de EO en KRO niet alleen op televisie bij NPO 1 te zien, maar ook rechtstreeks op NPO Radio 2 te volgen. Vorig jaar keken 3,2 miljoen mensen. Jim de Groot is trouwens dit keer Jezus.

(tekst gaat verder onder de video)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

Steeds meer vrouwen strijden actief mee aan het front. In Irak, in Syrië, in Soedan, in Nigeria. Ze handelen uit ideologie, wraak of hebzucht. En het geweld dat ze gebruiken doet niet onder voor dat van mannen, blijkt uit onderzoek van criminologe Alette Smeulers. 'Het zijn in meerderheid gewone vrouwen, die net zoals gewone mannen in een oorlogssituatie in staat blijken wreedheden te begaan.' (+)

Lees ook: In het noorden van Irak strijdt een brigade van 500 vrouwelijke peshmerga in de frontlinie. IS-strijders hebben een hekel aan hen. (+)

Een vrouwelijke Peshmerga-strijder. Foto Alex Potter

In de Brabantse gemeente Reusel is door huisartsen alarm geslagen over het sterk toenemende aantal varkenshouders dat is besmet met een resistente bacterie als mrsa. De gemeente is een paradijs voor infectieziekten, omdat er zoveel varkens op zo'n klein oppervlak leven door megastallen in de omgeving.

Dat leidt ook tot stank, is te merken in Oploo, waar de stallen bijna grenzen aan de woonhuizen (+). Inwoners zitten er niet zo mee, maar de relatie tussen stank en ziekte is nu aangetoond.

Wetenschappers intussen verwachten dat het gebruik van antibiotica wereldwijd exposief zal toenemen met de bouw van meer megastallen in opkomende landen. 'We zeggen niet: iedereen zal sterven. Maar ik hoop wel dat deze gegevens gebruikt worden eens extra goed na te denken over mogelijke gevolgen van verdere intensivering.'

Direct achter een woning in Oploo ligt een grote boerderij. Foto Freek van den Bergh

Deze week werd bekend dat 45 procent van de Russen de terreur tijdens de Stalin-dictatuur 'tot op zekere hoogte' te rechtvaardigen vindt. Dat past in de oppoetscampagne die onder Poetin aan de gang is. Zo moet ook het Goelag-verleden een andere draai krijgen. Correspondent Olaf Koens ging kijken in een werkkamp nieuwe stijl ('Het lijkt me leuk wanneer bezoekers ook kolen kunnen scheppen, net als de cipiers.' (+)) en het enige museum dat is gewijd aan de strafkampen. 'Er zijn verdomme mensen die denken dat ik het allemaal goedpraat.' (+)

Bij de koffieautomaat

We kunnen een beetje gaan lopen zoals kangoeroes. Dankzij een bionische laars die wandelaars rond hun kuiten binden veren we bij elke stap weer iets omhoog. Alsof je een rugzak van vier kilo hebt afgedaan.

Als het aan het Amsterdamse gemeentebestuur ligt moeten akoestisch spelende straatmuzikanten binnenkort auditie doen om op een aantal 'bijzondere plekken' te mogen spelen (+). Denk aan de Dam, de passage onder het Rijksmuseum en de metrostations.

Een burgerjury zal de muzikanten jaarlijks beoordelen. Minimaal twee juryleden moeten professionals zijn uit de muziekwereld of de podiumkunsten. Waarom is dat nodig? 'Er zijn plekken waar dezelfde straatmuzikant steeds weer het deuntje van The Godfather speelt op een valse blokfluit.'

Rich Sheehy, 24, uit Ierland. 'Het is heerlijk om elke dag de straat op te gaan.' Foto Sanne de Wilde
Tai Ishikawa, 54, uit Japan. 'Amsterdam is de stad van vrijheid. ' Foto Sanne de Wilde

Boeren in de Indiase deelstaat Maharashtra zetten de komende dagen al hun koeien op de foto. Dat moet van de politie, omdat die foto's zouden helpen illegale slacht en verkoop van koeienvlees tegen te gaan. Het voor hindoes heilige dier moet nog beter worden beschermd. En de koeien krijgen er een smoelenboek voor.

Een koe op straat in Bangalore. Foto epa

Populair het afgelopen etmaal

- Als je het werk goed doet, krijg je minder geld. De column van Toine Heijmans over pakketbezorgers, en waarom iedereen pakketjes voor zijn buren moet aannemen (+).

- De 1 april-grap! Zag u 'm aankomen? Ons overzicht van wat er gisteren zoal werd uitgehaald aan grappen.

- Jo Frost krijgt te maken met groeiende afkeer van haar methoden. Hoeveel zin hebben de methoden van de supernanny? (+)

- KLM wil juist minder piloten aan boord. Drie is genoeg, vindt KLM. Een wel heel ongelukkig moment om met zo'n plan te komen, zeggen vervoers- en luchtvaartspecialisten.

- 'Nou' en 'dinges' waren voorbode van alzheimer bij Reagan. Het taalgebruik van Ronald Reagan verschraalde al tijdens zijn presidentschap op een manier die wetenschappers in verband brengen met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

- Stof wil maar niet neerdalen bij ABN Amro. Dinsdag verdedigde ABN Amro-commissaris Peter Wakkie de salarisverhoging van een ton voor de raad van bestuur vol verve in NRC Handelsblad. Drie uur nadat het interview verscheen, maakte ABN Amro bekend dat Wakkie per direct terugtreedt.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De cartoon van Jos Collignon van vandaag. Foto Jos Collignon

Elke ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.