'Donaties van Trump Foundation komen niet van Trump zelf'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaat er prat op dat hij via zijn charitatieve stichting Donald J. Trump Foundation miljoenen weggeeft aan goede doelen, maar na een diepgravend onderzoek komt de Washington Post tot de conclusie dat de miljardair vaak met andermans veren pronkt. De afgelopen tien jaar was vrijwel al het geld dat de Trump Foundation uitdeelde, afkomstig van andere gulle gevers.

Bert Lanting
Donald Trump heeft zelf in 2008 voor het laatst een gift gedaan aan zijn eigen stichting, de Trump Foundation. Beeld getty
Donald Trump heeft zelf in 2008 voor het laatst een gift gedaan aan zijn eigen stichting, de Trump Foundation.Beeld getty

Zo werd Trump in 2010 door een politievereniging uit Palm Beach gelauwerd voor zijn 'onzelfzuchtige steun' voor de organisatie. De ontvangers waren er niet van op de hoogte dat het geld - bij elkaar 140 duizend euro - niet uit de zak van de vastgoedmiljardair kwam, maar uit de nalatenschap van een zakenman uit New Jersey. Volgens de Washington Post maakte Trump op het politiegala waarschijnlijk zelfs winst: zelf gaf hij geen cent weg, maar hij incasseerde wel ruim 250 duizend euro aan huur voor de zaal die de vereniging in zijn Mar-a-Lago Club gebruikte.

Uitpluizen

Na het uitpluizen van de belastingaangiften van de Trump Foundation over de afgelopen 17 jaar en honderden interviews met betrokken persoenen en organisaties is de Washington Post erachter gekomen dat Trump in 2008 voor het laatst een gift heeft gedaan aan zijn eigen stichting. Sindsdien komt al het geld uit andere bronnen. Toch hebben de meeste ontvangers het idee dat het geld van Trump zelf komt.

Vergeleken met de charitatieve stichting van de Clintons is de Trump Foundation maar een kleintje. In 2009 had de stichting het recordbedrag van drie miljoen euro in kas, maar dat is nu geslonken tot ruim één miljoen. De Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation deelt ieder jaar bijna een kwart miljard euro uit aan goede doelen.

Donald Trump met zijn vrouw Melania. Beeld photo_news
Donald Trump met zijn vrouw Melania.Beeld photo_news

Levensgroot schilderij van Trump

In één geval besteedde de Trump Foundation bijna twintigduizend euro aan een levensgroot schilderij van Trump zelf dat voor een goed doel werd geveild. Trumps vrouw Melania bood dat bedrag, maar uiteindelijk werd het betaald door de Trump Foundation. Nog meer omstreden was de gift die de stichting deed aan de groepering die campagne voerde voor de openbaar aanklager van Florida Pamela Bondi, juist op een moment dat haar kantoor onderzoek deed naar mogelijke fraude bij de Trump University, een omstreden opleiding voor vastgoedmakelaars. Trump kreeg later een boete van de Amerikaanse belastingdienst voor die gift, omdat die niet voor een goed doel, maar voor een politieke campagne bestemd was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden