Donar stunt opnieuw met winst tegen Astronauts

Furieus was Glen Pinas, de coach van Donar. Op de arbiter van het duel met Amsterdam Astronauts (77-84), maar ook wel een beetje op zichzelf....

Van onze basketbalmedewerker

AMSTERDAM

Achteraf betreurde de Groningse coach de tweede technische fout. 'Een en ander getuigde van weinig professionalisme mijnerzijds', gaf hij na afloop toe, 'omdat ik voelde aankomen dat de afloop van de discussie met Harryvan voorspelbaar was. Maar tegen die eerste technische fout (in de elfde minuut van de eerste helft) moet ik blijven protesteren. Die beslissing was volslagen misplaatst, maar Harryvan voelde zich nogal beledigd.'

Waarschijnlijk door een 'grievende' opmerking van een Groningse supporter, waarvoor Pinas in ieder geval geen verantwoording behoefde af te leggen. De officiële waarschuwing kwam echter wel bij hem terecht en toen hij zich daar fel tegen verzette - in keurige bewoordingen overigens - was het zwaktebod van Harryvan een technische fout.

De Astronauts waren na drie competitie-wedstrijden nog ongeslagen en koploper in de eredivisie, Donar had eerder gestunt door landskampioen Den Bosch te kloppen. De Amsterdammers misten Esajas (knie), maar Donar was meer gehandicapt door de afwezigheid van Triemstra (langdurig al), Siderius en De Bruin.

Dat weerhield de Groningse ploeg er niet van voor een verrassing te zorgen aan de Apollolaan. 'Zij schoten veel beter', vond Amsterdam-coach Jansen en de cijfers (32%, 21 uit 65 voor Amsterdam, tegen 55%, 26 uit 47 voor Donar) bewezen deels zijn gelijk. 'Want', vulde Pinas terecht aan, 'wij speelden ook veel agressiever. Ik moet mijn spelers een compliment maken over de wijze waarop zij defensief de wedstrijd voorbeeldig gecontroleerd hebben. Ik denk, dat we juist daar de wedstrijd in ons voordeel beslist hebben.'

Aan Amsterdamse zijde imponeerde wederom Greer en de Amerikaan liep pas in achttiende minuut tegen zijn eerste persoonlijke fout aan. Maar dat was wel, zo bleek achteraf, een cruciale fout, want vanaf dat moment (66-72, na twee benutte vrije worpen van Thomas) kon Donar een tegenstander in foutenlast controleren.

Amsterdam Astronauts - Donar 77-84 (38-43). Scores: Amsterdam: Bud Greer 33, Ed de Haas 12, Vasco Tonch 10. Donar: Donnel thomas 29, Scott Snider 18.

Stand eredivisie mannen: Drenthe 4-8, Amsterdam Astronauts 4-6, Donar 4-6, BS Weert 4-6, EBBC/Den Bosch 4-6, Rotterdam 4-4, Zwolle 4-4, Dunckers 3-2, Den Helder 3-2, Akrides 4-2, Virtus 4-0, BV Voorburg 4-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden