Column

Donald Trump vindt dat God hém om zegen moet smeken

Column Bert Wagendorp

Donald Trump is de 45ste president van de Verenigde Staten. Hij liep gisteren als de nieuwe trainer van Bal Op Dak 1 het podium van Capitol Hill op, zwoer op twee bijbels dat hij zijn best zou gaan doen en hield daarna een onbehouwen speech zoals die bij het aantreden van een nieuwe president nog niet eerder te horen is geweest.

Donald Trump. Beeld afp

Meestal slaan nieuwe presidenten bij hun inauguratie een verzoenende toon aan, maar daar had Trump geen zin in. Het was alsof de campagne nog in volle gang was en hij bang was dat Clinton toch nog zou toeslaan. Hij ging er nog een keertje vol in - The Donald kent helemaal geen andere toon.

De woordvoerder van Trump, Sean Spicer, zei vooraf dat het een 'persoonlijke en filosofische' toespraak zou worden. Maar met een groots opgeblazen ego als dat van Trump is het persoonlijke ook maar iets relatiefs. Tijdens het bidden zag je hem bozig door zijn wimpers kijken; Donald Trump is zo narcistisch dat hij eigenlijk vindt dat God hém om de zegen zou moeten smeken. Niet direct, maar via Jared Kushner, de Schoonzoon.

Wat hij onder filosofisch verstaat is onduidelijk, mogelijk alle zinnen langer dan vijf woorden.

Trump zei dat de tijd van loze praatjes voorbij was. Kennelijk ging die belofte pas in na afloop van zijn toespraak. 'Dat alles verandert hier en nu, want dit is jullie moment, het is van jullie', zei Trump.

De laatste tijd hoor je vaak dat we moeten afwachten wat president Trump zal gaan doen en dat het misschien allemaal wel zal meevallen. Hij mag dan een niet al te intelligente, intolerante, egocentrische, bluffende, autoritaire, intimiderende schreeuwlelijk zijn die alles afmeet in geld, misschien smelten al die eigenschappen als sneeuw voor de zon nu hij zijn intrek neemt in het Witte Huis, en zal hij zich ontpoppen als een geweldige president met een open geest en een warm hart. Dat is de gedachte en het kan. Maar het is onwaarschijnlijk.

Wie Trump hoorde oreren, kreeg de indruk dat de wereld bestaat uit Amerika en landen die Amerika willen plukken en kapotmaken. Een overzichtelijk wereldbeeld, dat door Donald Trump eigenhandig zal worden gecorrigeerd. Vanaf vandaag, zei Trump, is het alleen maar 'America first'.

In de VS zijn ze nooit bang geweest voor een gezonde dosis nationalisme en elke nieuwe president verklaart dat hij Amerika met Gods hulp zal veranderen in het beste land onder de zon, een baken voor alle prutslanden vol losers in de rest van de wereld. Maar Trump deed er vrijdagmiddag nog een schepje bovenop. Amerika gaat weer winnen zoals nooit tevoren, totale toewijding aan Amerika wordt de basis, want als Amerika verenigd is, is het volkomen onstuitbaar en voortaan is het Koopt Amerikaanse Waar, Dan Helpen Wij Elkaar.

Trump kondigde de terugkeer aan van het in zichzelf gekeerde Amerika. Alleen nog even het islamitische terrorisme wegvagen van de aardbodem.

Trump gaf vrijdag Amerika terug aan het volk - dat zei hij tenminste. Hij liet zich vroeger nooit veel aan het volk gelegen liggen, maar dat is nu anders. Hij wekte hoge verwachtingen bij het volk en stak zijn kop binnen het eerste halfuur van zijn presidentschap in een strop.

Ik vond het eng.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.