Donald Trump verkleint forse achterstand op Clinton

Donald Trump loopt in de opiniepeilingen in op Hillary Clinton. Met nog 69 dagen te gaan tot de presidentsverkiezingen, is het verschil landelijk nog maar zo'n vijf procent. Dit blijkt uit een gemiddelde van diverse peilingen. In een peiling van woensdag heeft Trump zelfs een kleine voorsprong genomen. Clinton blijft echter nog altijd de grote favoriet omdat ze in de meeste staten die de verkiezingen zullen bepalen, nog altijd een mooie voorsprong heeft.

Donald Trump praat donderdag in Cincinnati, Ohio, met oorlogsveteranen.Beeld AFP

Trumps opmars komt aan de vooravond van Labor Day, komende maandag. Deze feestdag markeert het onofficiële begin van de presidentsverkiezingen.

Het verkleinen van de achterstand is een opsteker voor Trumps campagne, na de rampmaand augustus waarin hij flink duikelde in de peilingen. In sommige staten was het gat zelfs opgelopen tot meer dan tien procent. Met een reorganisatie van zijn campagne hoopte de miljardair de achterstand op Labor Day te hebben verkleind om nog een kans te maken op 8 november. 'Stijgen in de peilingen, boeken grote vooruitgang', reageerde de Republikein op Twitter.

Uit het gemiddelde van Real Clear Politics (RCP), de politieke nieuwssite die alle belangrijke peilingen bijhoudt, blijkt dat hij hierin is geslaagd. Het verschil is 4,9 procent: 46,8 procent voor Clinton tegen 41,9 procent voor Trump. In het gemiddelde van CNN, dat ook diverse peilingen weegt, is het verschil landelijk vijf procent: Clinton 42 procent tegen Trump 37 procent. Ook in de berekening van de FiveThirthyEight-site van statisticus Nate Silver, die in 2012 de winnaar van alle 50 staten goed voorspelde, is deze trend waarneembaar.

Een maand geleden, na het einde van de Democratische conventie, stond Clinton nog gemiddeld tien procent voor. In een peiling van Rasmussen woensdag gaat Trump zelfs voor het eerst in weken weer aan kop: Trump 40 procent en Clinton 39 procent. Dit komt neer op een nek-aan-nekrace. 'Dit wordt een spannende race tot de laatste dag', aldus de progressieve commentator Bill Press donderdag. Wat het effect is van Trumps Mexico-bezoek, moet in de komende dagen duidelijk worden in nieuwe peilingen. Hij kwam toen voor het eerst presidentieel over. De harde toespraak die Trump daarna hield over illegalen, kan gematigde kiezers echter hebben afgeschrikt.

'Swing states'

Goed nieuws voor Trump is ook dat de achterstand op Clinton in een paar belangrijke 'swing states', staten die nog beide kanten kunnen opgaan, kleiner is geworden. Zo is de race in Ohio, een van de drie swing states die Trump moet winnen om president te worden, nu veranderd in een nek-aan-nekstrijd. In Florida heeft Clinton volgens het RCP-gemiddelde een voorsprong van 2,7 procent.

Maar in de derde swing state die Trump niet mag verliezen, Pennsylvania, heeft de Republikein het nog moeilijk. Hij is hier weliswaar iets ingelopen maar het verschil is nog wel 7,3 procent. Pennsylvania stemt al jaren Democratisch. Door de populariteit van Trump onder blanke arbeiders, hebben de Republikeinen dit jaar echter de kans om deze staat te winnen. Als Trump Pennsylvania niet wint, is de kans vrijwel uitgesloten dat hij president wordt. Clinton is er namelijk in geslaagd, zo vroeg in de race, om veel staten in de Democratische kolom te krijgen.

Dat de strijd spannender wordt, bleek donderdag ook uit de situatie in Wisconsin. Deze staat in het industriële hart van de VS heeft de afgelopen dertig jaar steeds op een Democratische presidentskandidaat gestemd. Maar uit twee nieuwe peilingen woensdag blijkt dat Clinton een voorsprong heeft op Trump van drie tot vijf procent. Begin augustus had ze hier nog een voorsprong van 15 procent.

Debat wordt cruciaal

Het eerste debat tussen Trump en Clinton, op 26 september, kan cruciaal zijn voor de presidentsrace. Het tweetal bereidt zich al voor. Lees in dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie of het een gênante vertoning wordt, met veel persoonlijke aanvallen.

Aanvalsvideo's

De Republikein heeft zijn zinnen gezet op Wisconsin, Pennsylvania en de andere staten in het mid-Westen omdat zijn populistische, protectionistische boodschap aanslaat onder blanke arbeiders die traditioneel Democratisch stemmen.

Ondanks de lichte opmars van Trump, heeft Clinton nog altijd een grotere kans om de 270 kiesmannen te winnen in het Electoral College die nodig zijn voor het presidentschap. Clinton heeft een aantal swing states zo vast in handen, zoals Virginia, dat ze met de staten die traditioneel Democratisch stemmen een makkelijker pad heeft richting de 270 kiesmannen. Ze doet het ook goed in een paar Republikeinse staten waar een Democraat normaliter geen kans maakt, zoals Missouri en Georgia.

In diverse berekeningen komt ze nu uit boven de 300 kiesmannen. Trump kan haar overwinning blokkeren door de meest cruciale swing states te winnen: Ohio, Florida en Pennsylvania. Silver van FiveThirtyEight waarschuwt dat Clinton niet teveel moet vertrouwen op haar riante positie in het Electoral College. Ook in Silvers berekening is de voorsprong van Clinton nu teruggebracht tot vier tot vijf procent. 'Als het verschil in de race nog kleiner wordt, ga er dan niet van uit dat het Electoral College Clinton zal redden', aldus Silver.

Afwezigheid Clinton
De goede score van Trump deze dagen in de peilingen is vrij opmerkelijk omdat hij nog weinig geld heeft besteed aan het kopen van dure zendtijd voor aanvalsvideo's tegen Clinton. Pas twee weken terug lanceerde hij zijn eerste video in een aantal staten, waaronder Florida. Clinton daarentegen heeft al tientallen miljoenen dollars uitgegeven om Trump op televisie aan te vallen.

Op donderdag maakte ze bekend alleen al in augustus 68 miljoen dollar te hebben opgehaald. Trump vertrouwt op de gratis publiciteit die hij steeds krijgt en die er mede voor zorgde dat hij de Republikeinse voorverkiezingen won. Zo domineerde hij de afgelopen dagen volledig het nieuws, met zijn Mexico-bezoek en immigratietoespraak in Arizona. Clinton daarentegen hield geen bijeenkomsten. Ze was op pad om geld op te halen bij rijke donors.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden