Donald Trump staat aan de goede kant van de geschiedenis

Publicist Yernaz Ramautarsing stelt dat we in Europa nog iets kunnen leren van de aanpak van Donald Trump.

Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Richmond Virginia. Beeld ap

Donald Trump is de vleesgeworden nachtmerrie van links Amerika: een blanke succesvolle zakenman die immuun is voor politieke correctheid en aanvallen van linkse media. Hij is tegelijk de meest gehate presidentiële kandidaat ooit en de Republikein met de meeste stemmen in een voorverkiezing ooit. Waar komt die haat en die liefde vandaan?

Trump wordt gehaat omdat hij een muur wil bouwen op de grens met Mexico, het doel is om illegale migratie tegen te gaan. Dat is nodig. Zo stelt de conservatieve publiciste Ann Coulter dat een kwart van Mexico in de Verenigde staten woont, velen daarvan illegaal. Het officiële aantal dat genoemd wordt is 11 miljoen, al stellen sommigen dat het gaat om 30 miljoen illegalen.

Veel Amerikanen ervaren last van criminele illegalen maar geen enkele politicus komt in actie, want dat ligt raciaal te gevoelig. De opgekropte frustratie van al die jaren wordt door Trump eindelijk serieus genomen.

Links Amerika reageert door Trump een racist te noemen, maar waarom is het racistisch om je eigen land te willen beveiligen tegen illegale migratie?

Donald Trump pleit daarnaast voor een einde aan eindeloze interventies in het Midden-Oosten en een egoïstisch 'common sense' buitenlandbeleid, in plaats van de politieman van de wereld te willen spelen. Dit in tegenstelling tot zijn tegenstander Clinton, die voor de oorlog in Irak en Libië was en een verkapte 'trigger happy' neo-conservatief is als het gaat om buitenlands beleid.

En dan komen we aan bij de grootste prestatie van Donald Trump: zijn ontmaskering van de mainstream media als leugenachtig en onbetrouwbaar.

Geen enkele presidentskandidaat kreeg meer negatieve pers dan Donald Trump, maar het werkte slechts als brandstof voor de Trumptrein. Het geloof van de Amerikaan in mainstream media (CNN, ABC, MSNBC) is gedaald tot het nulpunt. Trump kreeg zelfs het conservatieve FOX op de knieën na een boycott van zijn kant.

Het is de combinatie van miljardair, TV-ster en decennia ervaring in de media die Trump in staat stelt deze campagne te voeren. Als iemand het westen weet wakker te schudden voor de gevaren van immigratie, radicale Islam en de noodzaak om onze defensie te verbeteren, dan is het Donald Trump wel. Hij zal de macht van de federale overheid beperken in plaats van vergroten zoals Obama dat heeft gedaan en Clinton dat zal doen. Hij is verre van perfect maar in de culture war die Amerika verdeelt staat hij aan de goede kant van de geschiedenis. Tegen politieke correctheid, 'social justice warriors' en socialisme, voor wapenbezit, lokaal onderwijs en lagere belastingen.

Trump strijdt voor het recht van de Amerikaan om het eigen land belangrijker te achten dan het buitenland. Een boerenwijsheid waar wij in Europa nodig een voorbeeld aan moeten nemen.

Yernaz Ramautarsing spreekt deze endorsement maandagavond uit in de Melkweg in Amsterdam tijdens het evenement 'Trump vs. Clinton: the real battle begins'. Amerikaniste Sofie van den Enk zal hem van repliek voorzien. Meer informatie vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden