Column

Donald Trump moet nog vrienden vinden in Hollywood

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman.

Bor Beekman
Donald Trump Beeld anp
Donald TrumpBeeld anp

Het botert niet tussen Hollywood en Donald Trump. Spreekt de vastgoedbaron vol enthousiasme over zijn favoriete filmpresident ('hij stond op voor Amerika!') in Air Force One (1997)? Dan trekt hoofdrolspeler Harrison Ford aan de bel: 'Donald, het was een film. Dit is niet hoe het écht gaat.' Twittert Trump een dankbaar 'wow!', vanwege die 'aardige woorden' die Robert Redford gezegd zou hebben in een talkshow? Dan duikt een dag later de hele quote op: 'Hij zegt idiote dingen, maar ik ben blij dat hij er is.' En haast Redfords woordvoerder zich het laatste mogelijke restje instemming uit de lucht te helpen: 'Robert geniet van hem, maar níét als president.'

Clint Eastwood, voorname stemwijzer voor Republikeins Amerika, liet zich niet onvriendelijk uit over Trump, wel aarzelend: 'Ik weet het niet.'

Dát een presidentskandidaat zich afficheert met Hollywood is een even vanzelfsprekend campagneonderdeel als het fotomoment met de cowboyhoed, die vroeg of laat op moet. Hillary Clinton komt om in bekende campagnevrienden: Morgan Freeman, Steven Spielberg, Barbra Streisand, George Clooney, Lena Dunham, Tom Hanks. Wat kan Trump daar tegenoverstellen? Charlie Sheen, Alec Baldwin, Mike Tyson en Hulk Hogan.

Ooit, lang geleden, won Trump zelf een Golden Raspberry voor 'beroerdste bijrol' als zelfbewuste zakenman in de romantische komedie Ghosts Can't Do It (1989). In zijn sleutelscène zit hij tegenover hoofdrolspeelster Bo Derek, één vinger op zijn wenkbrauw, koeltjes loerend naar de actrice. 'Wees ervan verzekerd dat de messen in deze kamer scherp genoeg zijn om je tot het bot open te snijden. En de harten zijn koud genoeg om jou als voorafje te eten.'

Zij: 'Je bent te knap om slecht te zijn.'

Hij: 'Het is je opgevallen.'

Trump was altijd sportief als Hollywood belde. Zo'n man die even opdraaft in Ben Stillers Zoolander (2001). Die in Home Alone 2 (1992) vriendelijk de weg wijst aan dat rotkind. En bekwaam zichzelf is in Woody Allens Celebrity (1998).

Maar nu zien die beroemdheden hem niet zitten.

In een tactische meesterzet trad Trump onlangs op in het John Wayne Museum in Iowa. Als spreker naast een levensgroot wassen beeld van de 'duke', die eeuwige held van conservatief Amerika. De man die ooit, gevraagd naar zijn ideeën over de indianen die hij bij bosjes neermaaide in de films, opmerkte dat die oorspronkelijke bewoners zo 'egoïstisch' waren omdat ze Amerika voor zichzelf hadden willen houden. Als haar vader nog had geleefd, sprak Waynes dochter Aissa, dan zou hij hier naast Trump staan. Die 'steun' van de familie Wayne was groot nieuws.

Een dag later maakte zoon Ethan Wayne, sprekend namens John Wayne Enterprises en de John Wayne Kankerstichting, bekend dat zijn dode vader helemaal niet achter Trump staat.

Dat was een tegenvaller.

Maar John Wayne heeft nóg vijf kinderen. Er liggen kansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden