Donald Trump leidt nog steeds in de peilingen, wat nu?

Het is december, nog twee maanden te gaan voor de eerste Amerikaanse voorverkiezingen. Wie zes maanden geleden had geroepen dat 'schreeuwlelijk' Donald Trump maand na maand de Republikeinse favoriet zou zijn, was voor gek versleten. Alle voorspellingen dat zijn campagne zou instorten, zijn niet uitgekomen. Tijd voor de Republikeinse partij-elite om in paniek te raken?

Donald Trump tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Sarasota, Florida. In de thuisstaat van concurrenten Jeb Bush en Marco Rubio leidt de miljardair ook in de opiniepeilingen. Beeld photo_news

De tv-aanval op 'The Donald' is geopend, acht weken voor de voorverkiezingen in boerenstaat Iowa. In een campagnevideo van 48 seconden wordt de kijker deze dagen gevraagd of Donald John Trump wel presidentieel is. Of hij Amerika's opperbevelhebber kan zijn.

Fragmenten van enkele van Trumps hilarische optredens schieten voorbij. In eentje zegt de miljardair dat hij beslist met de mooie Ivanka zou afspreken, als ze zijn dochter niet was geweest. In een ander bezweert Trump, om te weerleggen dat hij écht geen racist is, dat hij altijd een goede relatie heeft gehad met 'de zwarten'. 'De leider van de vrije wereld?', luidt de vraag aan de kijker.

De video, getiteld 'Trumps Grootste Hits', komt uit de hoek van rivaal John Kasich, de gouverneur van Ohio. Hij is een van de weinige kandidaten die Trump hard durft aan te vallen. 'Hij wordt niet de Republikeinse kandidaat', brieste Kasich zondag in een tv-interview met ABC News. 'Iemand die het land zó weet te verdelen, die vrouwen, moslims en latino's beledigt. Het gaat echt niet gebeuren. Iedereen moet dit onder ogen zien en nog eens diep ademhalen.'

Trump maandag op campagne in Georgia. Overal waar hij spreekt, trekt hij duizenden aanhangers.De miljardair financiert zijn campagne uit eigen zak en accepteert geen geld van donors. Beeld ap

Trumps implosie

De tv-aanval op Trump markeert de nieuwe fase waarin de campagne terecht is gekomen. Het Thanksgiving-weekeinde is voorbij en het aftellen is begonnen naar 1 februari, de caucusverkiezing in Iowa. Kiezers beginnen vanaf nu, zij het nog niet in grote getale, wat serieuzer aandacht te besteden aan de campagne.

Kortom, zo is het elke vier jaar geweest, alles is nog mogelijk en we moeten ons vooral niet blind staren op al die opiniepeilingen. De gematigde kandidaten die nu ondergesneeuwd raken door de mediagenieke Trump, van Jeb Bush tot Marco Rubio, hebben dan ook hun hoop gevestigd op deze cruciale campagnefase.

Voor een aantal is dit de laatste poging om hun kandidatuur te redden en om de 'implosie' van de mogelijk te vroeg gepiekte Trump mee te maken. Hoe dichterbij de Iowa-caucus, zo is de gedachte, hoe meer Republikeinen gaan inzien dat Trump niet uit het goede presidentiële hout is gesneden en vooral niet de geschikte kandidaat is om aartsvijand Hillary Clinton te verslaan.

Maar is die implosie ook echt op handen? Er zijn nog altijd geen tekenen die daarop wijzen. Trump heeft sinds juli, toen hij voor het eerst de leiding nam in de race, bewezen geen 'vluchtige smaak van de maand' te zijn. Vorige maand dreigde gepensioneerd hersenchirurg Ben Carson hem wel te overvleugelen. Maar Carson is weer wat weggezakt in de peilingen. Nu is Ted Cruz in opkomst, vooral in Iowa. Al vijf maanden domineert Trump nu de polls, iets wat weinig kandidaten in het verleden ooit lukte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden