Donald Trump jr. had tijdens verkiezingscampagne contact met WikiLeaks

De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens de campagne voor het presidentschap contact gehad met klokkenluiderssite WikiLeaks.

Donald Trump Jr. legt zijn hand op de rug van zijn vader tijdens de verkiezingscampagne. Foto afp

Vanaf september 2016 zocht de klokkenluiderssite contact met de zoon van de toenmalige presidentskandidaat. Het contact is vooral opmerkelijk gezien de rol die WikiLeaks heeft gespeeld bij de beïnvloeding van de verkiezingen, onder meer door e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton openbaar te maken die de website vermoedelijk via Russische hackers in handen heeft gekregen.

Het magazine The Atlantic onthulde de uitwisseling tussen Trump jr. en Wikileaks. Daarop twitterde hij zelf screenshots van de berichten. Daaruit blijkt dat hij meermaals vragen van WikiLeaks kreeg. Telkens staan er ook de antwoorden van Trump jr. bij.

Drie berichten

Het platform stuurde hem in eerste instantie een vraag over een politiek actiecomité. Trump jr. antwoordde dat hij dat niet kende, maar dat hij zich zou informeren. In het volgende bericht vroeg WikiLeaks hem een bericht over Clinton te becommentariëren. Trump jr. antwoordde dat hij dat al gedaan had. Hij voegde eraan toe: 'Het is verbazingwekkend waar ze mee wegkomt.'

In het derde bericht vroeg hij WikiLeaks wat er achter een onthulling schuilgaat waarover hij gelezen had. Het platform vroeg hem vervolgens een link te verspreiden - wat Trump jr. twee dagen later ook deed.

Daarna staan er geen antwoorden meer bij de berichten die de 39-jarige zoon van de president openbaarde. Er volgen enkel nog mededelingen van WikiLeaks. Zo stelde de persoon die achter het Twitteraccount van WikiLeaks zit in oktober 2016 voor om de belastingaangifte van zijn vader te lekken, zodat het platform die kon publiceren.

Ook adviseerde WikiLeaks dat Trump in het geval van een nederlaag zijn verlies niet mocht toegeven, maar het resultaat moest aanvechten.

Een screenshot van het twitteraccount van Donald Trump Jr. Foto ap

De Russische banden met het verkiezingsteam van Trump zijn nog steeds onduidelijk

'Nepnieuws' noemt Donald Trump de berichten dat hij door de Russen in het zadel werd geholpen. Maar een jaar na zijn verkiezingszege doen het Congres en speciaal aanklager Robert Mueller nog steeds onderzoek naar zijn banden met het Kremlin. Wat weten we tot nog toe? En wie deden er zaken met de Russen? (+)

'De aanname dat samenspannen van Trump met de Russen ongeloofwaardig is, moeten we opgeven', schreef Ross Douthat in een opiniestuk in de New York Times.

De Russische advocate Natalia Veselnitskaja ontkent tegenover NBC News dat ze Donald Trump Jr. voorafgaand aan een ontmoeting belastende informatie over Hillary Clinton had beloofd.

Meer over