Donald Trump ingehaald door Ben Carson in peiling

Miljardair Donald Trump is voor het eerst in vier maanden van de eerste plaats gestoten in een opiniepeiling. Neuroloog Ben Carson, de enige zwarte Republikeinse presidentskandidaat, gaat nu met 26 procent aan kop. Trump komt op de tweede plaats met 22 procent. Dit blijkt uit een landelijke peiling van The New York Times en CBS die dinsdag werd gepubliceerd.

Redactie
Donald Trump en Ben Carson. Beeld afp
Donald Trump en Ben Carson.Beeld afp

De opiniepeiling komt nadat drie andere peilingen de afgelopen dagen lieten zien dat Trump ook in Iowa terrein verliest, ten gunste van Carson. In Iowa gaan in februari de voorverkiezingen van start.

Voor het eerst in maanden is Carson nu in Iowa de koploper bij de Republikeinen. In één peiling scoort Carson bijna 30 procent, tegen Trump 20,6 procent.

Hoewel het verschil van 6 procent in de nieuwe landelijke peiling valt binnen de foutheidsmarge, is de uitslag geen goed nieuws voor Trump. Maandenlang leek hij immuun voor de aanvallen van zijn tegenstanders. Ook leken de Republikeinse kiezers hem zijn soms felle uitspraken over partijgenoten, zoals over Jeb Bush en Marco Rubio, te vergeven.

Portret Ben Carson

Het bloedbad in de school in Oregon? Ben Carson, Republikeins presidentskandidaat, zou zich niet zo makkelijk hebben laten doodschieten. Ontmoet Benjamin Solomon Carson (64), de man die wekenlang na Donald Trump de grootste favoriet was bij de Republikeinse kiezers. Nu heeft hij Trump zelfs ingehaald.

Bizarre uitspraken

Een lichtpuntje voor Trump is dat uit de peiling blijkt dat een meerderheid van zijn aanhangers, 55 procent, vastbesloten is op hem te stemmen. Maar liefst 80 procent van de Carson-kiezers zegt daarentegen dat het nog veel te vroeg is om te zeggen of ze ook echt op hem zullen stemmen.

Op woensdag vindt het derde Republikeinse debat plaats en veel aandacht zal nu gaan richting Carson. Hoewel de gepensioneerde neuroloog in de twee voorgaande debatten grossierde in algemene antwoorden, blijkt hij toch goed te vallen bij de Republikeinse kiezers. In het bijzonder bij de streng gelovige partijgenoten.

Ook trekt hij de aandacht met opmerkelijke, soms bizarre uitspraken. Zo zei Carson vorige maand dat de Holocaust niet zo erg zou zijn geweest als de Duitse burgers indertijd wapens hadden mogen dragen.

Abortus

Carson is ook fel tegen abortus. Als president wil hij elke abortus verbieden, zo zei hij vorige week, ook als een vrouw zwanger is geworden na te zijn verkracht. Hij vergeleek het hedendaagse recht op abortus zelfs met de slavernij.

'Tijdens de slavernij mochten veel slaveneigenaren met slaven doen wat ze wilden', zei Carson tegen NBC. 'Wat als de mensen die de slavernij wilden afschaffen, hadden gezegd: "Ik geloof niet in slavernij, maar jullie mogen doen wat jullie willen. Waar zouden we dan zijn?'

In The New York Times-peiling staat senator Marco Rubio met 8 procent op de derde plaats. Op de gedeelde vierde plek staan oud-gouverneur Jeb Bush en voormalig zakenvrouw Carly Fiorina met allebei 7 procent. Dit is de zoveelste peiling waarin Bush, voor juni nog dé favoriet bij de Republikeinen, zeer slecht scoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden