Donald Trump gooit zijn trouwring het raam uit

Beijing, 5 januari 1992

Donald Trump en zijn toenmalige vrouw Ivana in 1989. Beeld afp
Donald Trump en zijn toenmalige vrouw Ivana in 1989.Beeld afp

Na een doorwaakte nacht word ik om negen uur gewekt met een lief telefoontje van Bessel. Hij is voor zaken in de Verenigde Staten. Ik hoor op de achtergrond gestommel. Bessel zegt: 'Niets bijzonders; het zijn Donald en Ivana Trump die in de hotelkamer hiernaast ruzie maken. Donald heeft zojuist uit pure woede zijn trouwring ter waarde van een miljoen dollar uit het raam gesmeten.' Hopelijk is het telefoontje iets minder kostbaar; het neemt anderhalf uur in beslag.

Ik ontbijt langzaam, bekijk de winkels en restaurants van het hotel, lees een fax. Ik ben dromerig, duf, alsof ik nog niet ontwaakt ben. Keiharde muziek op de kamer. Ik zing luid met The Nits mee: I've seen the spirits that no bomb can shatter.

6 januari

Om me te prepareren voor de training pak ik na het ontbijt mijn bat. Grote paniek. Hoesje leeg, de inhoud zaterdag laten liggen in de zaal. Een regelrechte ramp, het zweet breekt me uit. Het tafeltennisbat is voor mij een viool, het moet oud zijn, doorleefd, gevoel hebben. Elke bat is anders, een totem, verlengstuk van het lichaam.

Het rendement van een maand training is in gevaar. Ik smeek de goden dat het bat terechtkomt en houd mijn reservebat gereed.

Twee speelsters wachten me op in de zaal, de rest is naar school. Naarstig zoek ik achter de gordijnen, in en op de muurkastjes, onder de tafels. Mijn tolk staat onberoerd toe te kijken. Als ook de portier zijn schouders niet-begrijpend ophaalt, springen de tranen me in de ogen.

Wanhopig probeer ik tolk Jao duidelijk te maken welke waarde dat houten kleinood voor mij heeft. Tevergeefs.

Bettine Vriesekoop (1961), oud-tafeltennisser en journalist. Ingekort fragment uit: Heimwee naar Peking. Thomas Rap, 1994.

Bettine Vriesekoop in 1992. Beeld anp
Bettine Vriesekoop in 1992.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden