Donald Trump gooit steeds meer eigen glazen in

We konden 'The Donald' deze week op zijn meest Trumpiaans bezig zien. Zo gaat hij zeker verliezen. Maar is hij daarmee onschadelijk?

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tussen zijn aanhangers op een bijeenkomst in Pennsylvania Beeld afp
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tussen zijn aanhangers op een bijeenkomst in PennsylvaniaBeeld afp

Het was een triomfantelijke week voor progressief Amerika. Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, gooide vrijwillig zijn eigen glazen in en stampte de scherven verder fijn. In een hele reeks blunders liet hij zich van zijn meest Trumpiaanse kant zien: als een instabiele narcist met een xenofobe onderbuik en lange tenen, die slecht hoofd- van bijzaken kan onderscheiden, overal complotten ontwaart en graag kernraketten afschiet.

Bovendien: hij zat in zijn vliegtuig afhaalkip met mes en vork te eten! Hij laat baby's huilen! Hij beledigt moeders met kinderen!

De media hadden de week van hun leven. The Washingon Post, The Huffington Post, NBC, Politico, The New York Times: ze trokken om het hardst aan het gezicht van Trump voor de definitieve ontmaskering. Zeker op Twitter is het leedvermaak en zie-je-welgevoel zichtbaar: Chris Cillizza van The Washington Post liet filmpjes van botsende auto's zien bij een stuk over Trump, veel wow!-commentaren bij grafiekjes van de peilingen. Door Trump gek te verklaren komt Amerika weer bij zinnen.

Maar dan moet je oppassen.

Natuurlijk is Trump deze week uitzinnig geweest. Zijn herhaalde aanvallen op de ouders van een gesneuvelde moslimsoldaat, zijn aarzeling om steun uit te spreken voor partijleider Paul Ryan, zijn aantijging dat er gesjoemeld gaat worden met de verkiezingen, zijn kritiek op iedereen die tegen hem zou zijn (tijdens rally's beschuldigde hij zelfs de plaatselijke brandweercommandant van sabotage, omdat hij minder mensen zou hebben toegelaten dan mogelijk was - terwijl dat aantal contractueel was vastgelegd) roepen meer dan ooit vragen op over zijn persoonlijkheid. Obama is niet de enige die vindt dat Trump ongeschikt is voor het presidentschap.

Dit komt een week nadat de Democraten op hun Conventie een slimme campagne begonnen gericht op gematigde Republikeinen, met het argument dat Trump geen Republikein is. Deze week begonnen de eerste Republikeinse volksvertegenwoordigers zich voor Clinton uit te spreken.

En ook de kiezers hadden het in de gaten. Volgens de laatste peilingen staat Hillary Clinton nu zo'n 9 procent voor op Trump. Een week geleden lagen ze nog ongeveer gelijk. Volgens de veelgeroemde statisticus Nate Silver zijn Trumps kansen op de overwinning geslonken tot 18 procent. Vorige week stonden hij en Clinton nog op fifty-fifty. Het zijn grafieken die juichend worden rondgetwitterd door journalistiek Amerika.

Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan Beeld ap
Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden Paul RyanBeeld ap

Eb en vloed

De Democratische overwinningsroes en bijbehorende neerbuigendheid doet denken aan vorig jaar, toen Trump net met zijn campagne begon en vooral de progressieve media dachten dat die hooguit een maand ging duren. Nate Silver schatte de kans dat hij de Republikeinse nominatie in de wacht zou slepen op 2 procent. Later, toen Trump een serieuze uitdager bleek, zou hij een 'plafond' hebben gehad van 30 procent van de Republikeinse kiezers. Toen hij in april Wisconsin verloor, noemde Politico dat een 'meltdown', en zei The Washington Post dat zijn nominatie 'in groot gevaar' was.

Peilingen en kansberekeningen zijn zeker interessant, maar niet als voorspelling. Ze laten zien wat er gebeurd is en niet wat er nog gebeuren gaat: we hebben neigingen lijnen door te trekken (als een daling wordt ingezet, denken we dat die verder gaat dalen), terwijl er meestal sprake is van eb en vloed.

Ook de cijfers van afgelopen week zijn op langere termijn bekeken niet zo heel opmerkelijk. Voor de golven van de twee conventies stond Trump zo'n 5 tot 10 procent achter op Clinton. Het tij van de Republikeinse Conventie tilde Trump op, dat van de Democratische Conventie dreef Clinton omhoog.

Niemand weet wanneer die golven breken. Kansberekeningen hebben alleen voorspellende waarde als alles verder gelijk blijft.

Toch zijn er verschillen met eerdere momenten in de verkiezingscampagne. Er is minder tijd tot de finale, kiezers zullen Trump minder vaak het voordeel van de twijfel geven en, het belangrijkste, het gaat nu om de échte verkiezingen. Trump heeft, meer dan tijdens de primary's, ook gematigde en conservatieve Republikeinen nodig om te winnen.

De conservatieven komen vanzelf, wegens de dreiging van een progressief hooggerechtshof als Clinton wint. Maar de Kasich- en Bush-stemmers, plus de 'redelijke' onafhankelijke kiezers - samen goed voor 10 procent - gaan steeds meer twijfelen. Als Trump die van zich blijft afstoten en ook andere sub-groepen zoals de militairen en veteranen (die geschokt zijn door zijn behandeling van de familie Khan en door de respectloze 'ontvangst' van een Purple Heart-onderscheiding), dan houdt hij alleen de harde kern over die hem naar de nominatie heeft gebracht.

null Beeld getty
Beeld getty

Daar gaat hij nooit mee winnen, zeker niet omdat de Republikeinen hoe dan ook al een demografische achterstand hebben met hun vrouwonvriendelijke, millennial-onvriendelijke, minderheden-onvriendelijke standpunten.

Dus heeft Trump het moeilijk. Maar er kan nog er van alles gebeuren. Een aanslag, een beurskrach, nieuwe politiedoden. De Republikeinse nadruk op law and order is strategisch gezien zo gek nog niet in tijden van (ondervonden) onveiligheid - zoals bleek uit de gestegen peilingen van Trump na de conventie.

En ook al hangen de misdaadcijfers rond een historisch laag niveau, ook al is de populatie van illegalen de laatste jaren gestabiliseerd en ook al is het aantal Amerikanen dat bij aanslagen omkomt verwaarloosbaar (vergeleken met gewone schietpartijen of auto-ongelukken, waaraan de Republikeinen niets willen doen), toch zijn de grafieken wel degelijk naar boven gebogen. Dat baart veel Amerikanen zorgen.

Met hun optimistische, patriottische Conventie hadden de Demcraten daaraan geen boodschap. Zij legden de nadruk op de toekomst die alleen maar beter gaat worden - zonder veel woorden vuil te maken aan terrorisme of criminaliteit, of zoiets als het begrotingstekort - een ander Republikeins zorgenkind. Sociaal-cultureel werd, mede door de invloed van Bernie Sanders, de hele progressieve agenda uitgespeeld, van het onbeperkte recht op abortus tot gratis universitair onderwijs en een uitbreiding van de sociale voorzieningen. Het past in de algehele teneur van Amerika, dat de laatste jaren op veel vlakken moderner is geworden. En juist dat is een van de redenen van de opkomst van Trump.

Het triomfalisme van de afgelopen week zal de anti-elitaire gevoelens in zijn achterban alleen maar aanwakkeren. De onvrede van Trump-stemmers is economisch, maar ook cultureel: zij voelen zich achtergelaten, voorbijgestreefd en genegeerd, soms zelfs vernederd door de progressieve bewoners van de kusten en de (studenten)steden, met de media als fanfare eromheen.

(Lees verder onder video)

Kijk eens met hun ogen naar het filmpje van The New York Times deze week, die een compilatie had gemaakt van scheldende Trump-stemmers bij een verkiezingsbijeenkomst. Zó worden zij dus afgeschilderd. In zekere zin leek de krant terug bij af: bij een stereotypering van de white trash die jaren de krant niet heeft gehaald.

Ja, die schreeuwende gekken zijn echt, zoals elke voetbalclub een harde kern heeft van schreeuwende gekken. Maar het doet geen recht aan de meerderheid in het stadion, en vooral buiten het stadion, die meestal beleefd, vriendelijk en soms best geestig, heel goed kunnen uitleggen waarom ze achter deze man aan lopen.

De kans is groot dat Trump verliest. Maar zijn kiezers zijn daarmee nog niet verdwenen.

Viermaal Donald Trump in actie

De vete met de Khans

Nooit wrijven in een vlek: Donald Trump heeft het advies waarschijnlijk nooit gekregen. Nadat Khizr en Ghazala Khan, de ouders van een gesneuvelde Amerikaanse moslim-soldaat, Trump hadden aangesproken op zijn islamofobische plannen, ging Trump in de tegenaanval. Hij, de man die dienstplicht had ontdoken, zei dat hij ook offers had gebracht, namelijk carrière maken en insinueerde dat mevrouw Khan niets mocht zeggen van haar man. De terugslag was enorm: de Khans zelf wezen hem terecht, maar ook andere ouders van gesneuvelde soldaten, veteranen en militairen in het algemeen. Gebrek aan inlevingsvermogen en gebrek aan eer, was het oordeel.

Purple Heart

Dinsdag kreeg Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst een Purple Heart van een veteraan - een onderscheiding voor soldaten die gewond zijn geraakt in de oorlog. 'Ik heb er altijd een gewild. Zo was het een stuk makkelijker', zei Trump, die ooit zijn elite-kostschool vergeleek met militaire dienst en zijn seksuele escapades in de jaren zeventig 'zijn persoonlijke Vietnam' noemde, vanwege de dreiging van soa's. 'Als Donald Trump de hoogste commandant van het leger wil worden, moet hij zich ernaar gaan gedragen', twitterde de onderscheiden schoonzoon van Trumps medestander Sarah Palin.

Paul Ryan

In een interview met The Washington Post zei Trump nog niet te weten of hij de Republikeinse partijleider Paul Ryan gaat steunen, die zelf in een verkiezingsgevecht gewikkeld is met een Republikeinse tegenstander. 'Ik ben er nog niet helemaal uit', zei Trump, in een vernederende echo van Ryans eigen twijfel over Trump twee maanden geleden. Trumps vicepresident Mike Pence steunt Ryan wel. Trump zelf zou vrijdag bijdraaien, was de verwachting.

Oneerlijke verkiezingen

Trump zei dinsdag te vrezen dat de verkiezingen oneerlijk zullen verlopen. President Obama noemde dat vrijdag 'belachelijk'. Het is een gevaarlijke uitspraak, vanwege de massa's die het met hem eens kunnen zijn. Zo kan een verliezende Trump nog onvoorspelbaarder worden dan een winnende Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden