Donald Trump denkt al na over zijn vicepresident

Ondanks een serie kleine overwinningen van Ted Cruz, gooit Donald Trump nog altijd de hoogste ogen in de race om de Republikeinse nominatie. Met zijn monsterzege dinsdag in New York komt Trump op 845 gedelegeerden van de benodigde 1.237. De miljardair denkt al na over potentiële vicepresidentskandidaten. Maar wie is bereid zo'n heikel avontuur aan te gaan?

Donald Trump op campagne in Poughkeepsie voor de belangrijke primary dinsdag in zijn thuisstaat New York.Beeld Reuters

Hou John Richard Kasich (62), zoon van een postbode uit McKees Rocks, de komende maanden goed in de gaten.

Kasich, de Republikeinse presidentskandidaat die nog maar één staat won, blijft het glashard en hoofdschuddend ontkennen: hij zit niet in de race om straks de kandidatuur voor het vicepresidentschap in de wacht te slepen. Beslist niet.

'Ik ben de enige die Hillary Clinton straks kan verslaan', zei de gouverneur zondag opnieuw over de reden waarom hij het bijltje er niet bij neer gooit. Inderdaad, de gematigde gouverneur van de belangrijke staat Ohio heeft een punt: peiling na peiling verslaat Kasich al weken de Democratische koploper. Terwijl zijn twee meer populaire concurrenten met aanzienlijk meer gedelegeerden, Trump en senator Ted Cruz, allebei verliezen van Clinton.

Jammer voor Kasich, maar zelfs als hij de laatste 15 voorverkiezingen met 100 procent wint, komt hij niet in de buurt van de magische grens van 1.237 gedelegeerden om de nominatie in de wacht te slepen. Hij heeft nu 147 gedelegeerden en Cruz 559. De opzet van de gouverneur is duidelijk: genoeg gedelegeerden winnen om de rol van 'powerbroker' te spelen op de Republikeinse conventie in juli.

Mocht miljardair Trump op 7 juni, de laatste primary, nét niet aan de 1.237 gedelegeerden komen, dan kan de steun van Kasich straks goud waard zijn. Zullen de gedelegeerden tijdens een tweede stemming, wanneer ze mogen stemmen op wie ze willen, niet onder de indruk zijn van een dan net gepresenteerd Trump-Kasich-ticket?

John Kasich eet een augurk tijdens een bezoek aan PJ Bernstein's Deli in New York. De gouverneur kreeg een lading kritiek over zich heen van New Yorkers omdat hij tijdens een campagnestop een pizza at met mes en vork.Beeld Reuters

Running mate

Het is niet vreemd dat iedere keer als de gouverneur wordt ondervraagd over zijn ware bedoelingen, het 'Trump-scenario' weer de revue passeert. Trump zelf noemde Kasich vorige week, voor het eerst, een van de kandidaten voor de post van running mate.

Net als senator Marco Rubio, die vorige maand uit de race stapte. 'Er zijn kandidaten die ik in gedachten heb als het gaat om het vicepresidentschap', zei de zakenman in een gesprek met USA Today. 'Ik mag Marco, ik mag Kasich.'

Omdat de kans reëel is dat de Republikeinen afstevenen op een 'contested convention', wordt de post van vicepresidentskandidaat dit jaar belangrijker ooit. Tegelijk wordt het, vanwege het omstreden imago van Trump en Cruz, ook een van de moeilijkst te vervullen functies. Want welke respectabele politicus is bereid om zijn carrière op het spel te zetten door zich te verbinden aan een kandidaat die veel kiezers voor het hoofd stoot (Trump) of impopulair is binnen de partij (Cruz)?

Vier jaar geleden, toen hij de nominatie al op zak had, zat Mitt Romney rustig na te denken over zijn running mate. De gematigde Romney koos uiteindelijk voor het conservatieve congreslid Paul Ryan, een duidelijke poging om de Republikeinse ticket ideologisch meer in evenwicht te brengen. In voorgaande verkiezingen werd de post van running mate gebruikt om de partij te herenigen na een verbeten voorverkiezingsstrijd of om een generatieverschil te overbruggen.

Jeugdigheid

John McCains running mate Sarah Palin werd in 2008 vooral gekozen vanwege haar conservatieve gedachtengoed. Maar ze zorgde tegelijk voor meer jeugdigheid. McCain was toen 72 jaar. Wat ook de aandacht trok: voor het eerst had een Republikein het gewaagd een vrouw te kiezen als running mate. De keuze van McCain kwam 24 jaar nadat de Democraat Walter Mondale had gekozen voor Geraldine Ferraro.

Mocht Trump op 7 juni de nominatie daadwerkelijk in de wacht slepen, zou hij ook nog voor Cruz kunnen kiezen. Dit om de strijdbijl binnen de partij te begraven, maar vooral ook om diens gelovige Tea Party-aanhang te paaien. Maar gezien de felle strijd de laatste maanden en talloze beledigingen, is de kans hierop klein. 'Ik heb nul procent belangstelling hiervoor', zei Cruz maandag in New York na een vraag van een kiezer. 'Want als hij de kandidaat is, wint Hillary met groot verschil.'

Ook de Rubio-optie is vrijwel uitgesloten. Rubio is, net als Kasich, aantrekkelijk voor Trump omdat hij uit een 'swing state' komt. Zowel Florida als Ohio zullen cruciaal zijn bij de presidentsverkiezingen in november. Rubio kan bovendien, net als Kasich, een brug slaan naar het Republikeinse establishment dat Trump intens haat. Een van de grote manco's van Trump is dat hij geen toegang heeft tot politiek Washington.

Marco Rubio zal zich niet willen branden aan een Trump-ticket. Tijdens de campagne haalde hij ook fel uit naar de miljardair. De Democraten zullen deze persoonlijke aanvallen dankbaar gebruiken tijdens de presidentsverkiezingen.Beeld AP

Branden

Beide politici weten hoe het eraan toe gaat op Capitol Hill. Maar Rubio zal zich politiek niet willen branden aan een omstreden Trump-kandidatuur. Hij is nog jong en hij heeft nog genoeg tijd om ooit zelf weer een gooi te doen naar het presidentschap. Een andere senator die veel wordt genoemd, is Jeff Sessions. Deze conservatieve senator van Alabama is een van de weinige congresleden die zijn steun heeft uitgesproken voor Trump.Voordeel voor Trump: Sessions ligt volledig op één lijn met de miljardair, zoals bijvoorveeld over het immigratie-probleem.

Ook 'pitbull' Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, wordt genoemd. Christie wil graag, hij behoort tot het partij-establishment en heeft zich al achter Trump geschaard. Nadeel: hij komt niet uit een swing state. Een New Yorker en een New Jersey-politicus, twee buurstaten, is ook teveel van het goede. Komen we weer uit op John Kasich, die jarenlang congreslid was. Hij heeft gezag in Washington, vooral vanwege zijn gehamer op het in orde krijgen van 's lands financien. Kasich blonk de afgelopen jaren ook uit met zijn 'gezond financieel-economisch beleid' in Ohio.

Ander groot voordeel: Kasich viel Trump opvallend genoeg nauwelijks aan in de campagne. Over twee jaar eindigt zijn gouverneurschap. Een verbond met Trump is zijn enige kans om nog tot grote hoogte te stijgen in politiek Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden