Donald Trump blijft rustig de fout in gaan

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Vandaag: Aan de ene kant draait het in de Amerikaanse presidentsverkiezingen de laatste week vooral om de ziekte van Hillary Clinton. Maar intussen blijft Donald Trump rustig de fout in gaan, met minder commotie tot gevolg.

Peter Wierenga
null Beeld Carolyn Ridsdale
Beeld Carolyn Ridsdale

Nee, het was niet handig van Hillary Clinton om zo onduidelijk te communiceren over wat er nou met haar gezondheid aan de hand was. En dan had ze ook nog de helft van Trumps aanhangers afgeserveerd als racistisch. Bij Clinton valt zoiets op, juist omdat ze minder van dat soort fouten maakt, en de media-aandacht was er dan ook naar. Die gaat immers uit naar wat afwijkt. Haar tegenstrever Donald Trump gaat zo vaak de mist in dat dat haast gewoon is geworden. Neem alleen al afgelopen week. Schandalen genoeg, maar we zijn eraan gewend. Een selectie.

Prijst Poetin

De Russische leider (sommigen zeggen: dictator) Vladimir Poetin kreeg opnieuw een pluim van Trump, in een forum over nationale veiligheid. 'Echt een leider' noemde hij de Russische president, ja zelfs een sterkere leider dan Obama. Natuurlijk is Poetin dat binnen een systeem waarmee Trump zelf niet zo veel op heeft, zo vertelde hij, in het besef dat Rusland een ander soort democratische waarden kent. Waar hij aan voorbijgaat, is dat Poetin dat systeem zo'n beetje eigenhandig heeft gecreëerd.

Ook gaf de miljardair een interview aan de Russische zender RT (Russia Today), die bekendstaat als loyaal aan het Kremlin. Ach, claimde Trump, hij was erin geluisd door de interviewer, Larry King. Die zou hem niet verteld hebben dat het vraaggesprek voor RT bedoeld was. Maar King spreekt die bewering tegen.

Klapt uit de school

Eerder in de campagne kreeg Clinton veel kritiek op het gebruik van haar privé-mail voor haar werk als minister van Buitenlandse Zaken. Logisch, want met gevoelige informatie kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Maar Trump heeft intussen zelf een vertrouwelijk gesprek gehad met de veiligheidsadviseurs van de regering, bedoeld om presidentskandidaten goed voor te bereiden op hun eventuele eerste dag in de Oval Office. En wat doet Trump daarmee? Die zegt doodleuk op de televisie tegen Matt Lauer van NBC dat hij er in dat geheime gesprek achterkwam dat Obama de raad van zijn adviseurs naast zich neer had gelegd, en dat die daar bepaald niet blij mee waren. 'Dat kon ik zien aan hun lichaamstaal.'

Schiet om een gebaar

Zoals bekend staat Trump een agressieve buitenlandse politiek in het Midden-Oosten voor. Zeker tegen Iran, het land waarmee Obama juist een nucleaire deal sloot. Nu waren er vorige maand enkele incidenten met Iraanse marineboten, die volgens Amerikaanse bronnen gevaarlijk dicht bij de hunne waren gekomen. Er werden zelfs drie waarschuwingsschoten afgevuurd. Dat zou Trump toch anders aanpakken, beloofde hij een vol stadion met aanhangers in Florida: 'Als ze met hun kleine bootjes om onze schitterende destroyers cirkelen en gebaren maken naar onze mensen die ze niet zouden moeten mogen maken, dan schieten we ze uit het water.' Niettemin presteerde hij het om in dezelfde bijeenkomst zijn rivale Clinton... 'trigger happy' te noemen.

Beschuldigt zonder grond de baas van de centrale bank

Janet Yellen, de baas van de Federal Reserve, kreeg er ongenadig van langs van Trump. Volgens hem manipuleert ze de (zeer lage) rentestanden en bedrijft ze op die manier politiek, terwijl de Amerikaanse centrale bank - net als tegenhangers hier in Europa - niet geacht wordt een politieke rol te vervullen. Dat verwijt legde hij hoogst ongebruikelijk op haar persoonlijke bordje. 'Ze zou zich moeten schamen', zei hij op CNBC. Trump heeft aangekondigd haar te zullen ontslaan als hij aan de macht komt. Maar feitelijk doet Yellen met de lage rentestand niet veel meer dan de koers van haar Republikeinse voorganger Ben Bernanke voortzetten.

Janet Yellen, de baas van de Federal Reserve, manipuleert volgens Trump de (zeer lage) rentestanden Beeld afp
Janet Yellen, de baas van de Federal Reserve, manipuleert volgens Trump de (zeer lage) rentestandenBeeld afp

Komt donatiebeloftes niet na

Trump laat zich graag voorstaan op zijn liefdadigheid. 'Ik ben hartstochtelijk filantroop', sprak hij eens. Tientallen miljoenen zou hij hebben uitgegeven. Maar deze week bleek dat journalist David Fahrenthold van de Washington Post na onderzoek welgeteld één donatie kon achterhalen: een paar duizend dollar voor een jongerenproject van de politie.

Ook stopt hij nooit eigen geld in zijn liefdadigheidsstichting, maar gebruikt hij donaties van bevriende zakenlui. En die komen niet altijd bij een echt goed doel terecht. Zo zou echtgenote Melania Trump met 20 duizend dollar van de stichting een 2 meter hoog portret van Donald gekocht hebben, een zaak die nu onderzocht wordt door de openbare aanklager in New York.

Maakt misbruik van 9/11

Last but not least, Trump blijkt misbruik gemaakt te hebben van een fonds dat speciaal na Nine Eleven was ingesteld om kleine ondernemingen te helpen herstellen. Hieruit ontving hij in totaal 150 duizend dollar, terwijl hij toch niet bepaald een kruidenierszaakje bestiert. Toen dit uitkwam, loog hij glashard dat hij dat geld had gekregen om anderen te helpen. Onderzoek van de Daily News Show wijst uit dat de aanvraag ging over compensatie voor 'gederfde huur', 'schoonmaak' en 'reparaties' aan een van zijn wolkenkrabbers.

Het zal Trump er niet van weerhouden dezelfde leugen opnieuw te verkondigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden