Donald 'grab them by the pussy' Trump

Over minder dan een maand wil Donald Trump verkozen worden tot president van de Verenigde Staten. Tot die tijd zal één zinnetje constant klinken: 'grab them by the pussy.' En dat kan de doodsteek zijn voor de kandidaat, want 53 procent van de stemmers heeft zo'n 'pussy' en de overige 47 procent kent iemand met zo'n 'pussy'. Een thema-editie van de USA16-nieuwsbrief.

Stan Putman
Donald Trump in 2010 tijdens de Miss Universe-verkiezingen. De vrouw op de foto heeft niks met de beschuldigingen rond het seksistische karakter van Trump te maken. Beeld epa
Donald Trump in 2010 tijdens de Miss Universe-verkiezingen. De vrouw op de foto heeft niks met de beschuldigingen rond het seksistische karakter van Trump te maken.Beeld epa

Implosie in slowmotion

Is dit het begin van het einde?

'Weet je, ik voel me automatisch aangetrokken tot mooie... ik begin ze te zoenen. Het is als een magneet. Ik zoen. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, dan laten ze het toe. Je kunt alles doen. (...) Grijp ze in hun poesje. Je kunt alles doen.'

Deze zinnen zijn afkomstig uit de mond van de man die in de race is om het belangrijkste ambt van de Verenigde Staten - en daarmee misschien wel van de wereld - te bekleden. Het geluidsfragment lekte vrijdag uit via the Washington Post, waarna een implosie in slow motion zichtbaar werd rond de Trump-campagne. Hoogst vermakelijk, als het niet zo'n serieuze en treurige zaak was geweest.

Trump reageerde vrijdag tegenover de Washington Post. Hij noemde het kleedkamerpraat. 'Bill Clinton heeft veel ergere dingen tegen mij gezegd op de golfbaan', aldus Donald Trump. Hij biedt zijn excuses aan aan iedereen die beledigd is. Voorzitter van de Republikeinse Partij Reince Priebus liet het volgende weten: 'Over geen enkele vrouw mag op de manier en met deze bewoordingen gesproken worden. Ooit.' (Over de strekking van deze woorden elders in deze nieuwsbrief meer).

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Andere leden van de Republikeinse Partij waren veel minder mild richting Trump dan Priebus. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan (die net bezig was de door hem lang verguisde kandidaat in de armen te sluiten) noemde de uitspraken walgelijk: 'Vrouwen moeten verdedigd en gekoesterd worden, niet als object behandeld.' Voor oud-presidentskandidaat John McCain waren de uitspraken van vrijdag de druppel, hij kan Trump niet steunen.

Ook veelzeggend is de reactie van Mike Pence, Trumps conservatieve en christelijke running mate. Volgens ingewijden zou Pence woedend zijn geweest toen het fragment naar buiten kwam. Hij zegde een campagnebijeenkomst af en liet weten te bidden voor Trumps familie.

Vanuit Trumps partij klinkt de roep steeds luider om de kandidatuur neer te leggen. Op Twitter liet de kandidaat in Trumpiaanse bewoordingen weten dat dat niet gaat gebeuren. 'De media en de elite willen mij zo graag uit de race hebben - IK ZAL MIJ NOOIT UIT DE RACE TERUGTREKKEN, MIJN AANHANGERS TELEURSTELLEN! #MAGA'

De vraag is hoe ontvankelijk Trumps harde kern is voor de lawine van kritiek die de kandidaat nu te verduren krijgt. Onze correspondent was in de belangrijke swing state Florida en sprak daar met kiezers: 'Veel bewoners van bejaardenkolonies bleken hem nog steeds te steunen (de meeste stemmers van Trump zijn oudere witte Amerikanen, die zijn opgegroeid met het van de serie Mad-Men bekende seksisme van de jaren vijftig en zestig). 'Hij is afschuwelijk, maar zijn ideeën zijn wat het land nodig heeft', aldus Rick Connor (84). 'En elke man zegt wel eens zulke dingen, als hij jong is.' Zijn vrouw: 'Zo zijn mannen.''

Een eerste poll van Politico in samenwerking met Morning Consult laat zien dat 39 procent van de Amerikaanse kiezers vindt dat Donald Trump zijn campagne moet staken. De verdeling verloopt geheel via de partijlijnen: 70 procent van de Democraten stellen dat hij het bijltje erbij neer moet gooien, tegenover slechts 12 procent van de Republikeinen. Van de Republikeinse vrouwelijke kiezers vindt 13 procent dat hij zijn campagne moet staken.

'Weet je, ik voel me automatisch aangetrokken tot mooie... ik begin ze te zoenen. Het is als een magneet. Ik zoen. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, dan laten ze het toe.' Beeld epa
'Weet je, ik voel me automatisch aangetrokken tot mooie... ik begin ze te zoenen. Het is als een magneet. Ik zoen. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, dan laten ze het toe.'Beeld epa

Trump en vrouwen

Een kleine geschiedenis

Om de uitspraken uit 2005 in context te zetten, een kleine geschiedenis van Trumps gedrag rond vrouwen in drie hoofdstukjes.

Trump op de set van The Apprentice: Meer dan twintig cast- en crewleden van Trumps realityshow deden eerder deze week tegenover persbureau AP een boekje open over Trumps gedrag op de set. Zo vroeg Trump aan deelneemsters van de show om kortere jurken te dragen met diep uitgesneden decolletés. Hij zou zich meermaals verlekkerd hebben uitgelaten over het achterwerk van een vaste cameravrouw van het programma, ook nadat ze hem had laten weten dat ze dit niet zag zitten. Hij speculeerde over een kandidate dat ze 'een tijger in bed' zou zijn geweest. Hij omschreef deelneemsters aan de hand van hun borstomvang. Hij zou aan de deelnemers hebben gevraagd elkaars uiterlijk van een cijfer te voorzien. Hij maakte opmerkingen als 'zou jij haar niet doen?', en bleef doorvragen als (getrouwde) kandidaten niet gediend waren van zijn opmerkingen. 'Jij zou haar neuken, toch? Ik zou haar neuken. Kom op, dat wil je toch,' sprak Trump terwijl het schaamrood op de kaken stond bij de vrouw die hij besprak, herinnert een oud-medewerker zich. Zondag liet een producent van de eerste twee seizoenen van de show weten dat de Washington Post fragmenten nog maar het tipje van de ijsberg zijn. Hij stelt dat er meer komt.

Trump over zijn dochter Ivanka: Donald Trump heeft de afgelopen jaren verschillende ongepaste uitspraken over zijn dochter Ivanka gedaan. Zo besprak hij haar borstomvang in de radioshow van Howard Stern, en bevestigde hij dat ze een 'piece of ass' is. Toen Ivanka nog zestien was zou hij volgens de New York Times over haar hebben gezegd: 'Vind je niet dat ze hot is? Ze is hot, toch?'

Trump en Jill Harth: In 1997 klaagde make up-artieste Jill Harth Donald Trump aan voor poging tot verkrachting. Hij zou haar tijdens een zakelijk etentje in het bijzijn van haar partner en deelneemsters aan een missverkiezing onder tafel in haar kruis hebben gegrepen. Bij een rondleiding door zijn huis zou hij haar in een van de kinderkamers tegen de muur hebben geduwd. 'Hij duwde me tegen de muur, ging met zijn handen over mijn hele lichaam en wilde weer onder mijn jurk grijpen', aldus Harth tegenover The Guardian. Later zou hij ook nog ongevraagd de kamers van de deelneemsters aan de missverkiezingen hebben bezocht.

Ivanka Trump met haar vader tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Beeld reuters
Ivanka Trump met haar vader tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania.Beeld reuters

'Grab them by the pussy'

Kleedkamerpraat? Nee, aanranding

In zijn reactie op het fragment doet Donald Trump het gesprek af als 'kleedkamerpraat'. Partijvoorzitter Reince Priebus vindt de bewoordingen niet door de beugel kunnen. Ted Cruz noemt 'dit commentaar storend en ongepast', Marco Rubio stelt dat je zo niet over vrouwen mag praten. Zijn partijgenoten keuren de woorden van Trump af, maar zeggen niks over de acties die Trump beschrijft.

'Ik zoen ze. Ik wacht niet eens. (...) Grijp ze in hun poesje. Je kan alles doen', wat Donald Trump hier omschrijft is aanranding. In het licht van zijn seksistische geschiedenis is het te gemakkelijk om dit af te doen als kleedkamerpraat, of 'storend en ongepast', stellen critici.

Twitteraarster @KellyOxford greep de tapes aan om de discussie over seksueel geweld aan te zwingelen, gelijk aan de Nederlandse campagne #zeghet eerder dit jaar. Ze vroeg vrouwen hun eerste ervaringen met seksueel geweld te delen. Een treurigstemmende greep uit de reacties.

Donald Trump signeert de borst van een vrouw tijdens een campagnebijeenkomst. Beeld ap
Donald Trump signeert de borst van een vrouw tijdens een campagnebijeenkomst.Beeld ap

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

President Pence

Donald Trump vertikt het, maar binnen zijn partij zien ze hem het liefst plaatsmaken voor zijn running mate Mike Pence. Volgens verschillende bronnen tegen The Guardian kwam de top van de Republikeinse Partij vrijdag bijeen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om Trump te vervangen. Hoe haalbaar dit scenario is en wat erbij komt kijken, lees je in dit artikel.

Mike Pence na afloop van het vicepresidentiële debat afgelopen maandag. Beeld afp
Mike Pence na afloop van het vicepresidentiële debat afgelopen maandag.Beeld afp

Naslagwerk

Als uw beeld van Donald Trump na de kleine geschiedenis over zijn gedrag rond vrouwen hierboven u niet overtuigd heeft van zijn seksistische karakter, is dit uitgebreide naslagwerk van Vox wellicht interessant. Al maanden verzamelt de nieuwssite al het nieuws en alle verklaringen over zijn doen en laten in het stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden