Dom

DE aandeelhouders van de stad stemmen over het opnemen van nog meer asielzoekers. Uitkomst: alle asielzoekers de stad uit, want de beurswaarde van de gemeente keldert....

Ondenkbaar?

Niet als het aan een hoge ambtenaar van de gemeente Utrecht ligt. Deze stad moet meer functioneren als een bedrijf. De stad moet naar de beurs en wil 'rendement' halen op haar 'investeringen'.

De Utrechtse adjunct-directeur wijkbeheer en stadsontwikkeling, Hans Kars, pleit daarom voor een Utrechtse beursgang. Hij doet dat in het blad BouwVisie.

Het opent natuurlijk wel nieuwe interessante mogelijkheden voor technocraten. Voortaan geen ingewikkelde gemeentelijke verkiezingen meer waarbij toch geen hond komt opdagen, maar een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De vermogende inwoners van de gemeente Vught zullen hier ook wel weg mee weten. Zij hoeven voortaan niet meer iedere potentiële asielzoekersopvangplek op te kopen. De grootaandeelhoudende notabelen stemmen gewoon tijdens de aandeelhoudersvergadering het plan van tafel.

De redenering is simpel: opneming van asielzoekers in de gemeente is slecht voor de huizenprijzen en dus slecht voor de beurskoers van de gemeente.

De Utrechtse ambtenaar Kars maakt een vergelijking tussen de beursgang van de voetbalclub Ajax en die van de Domstad. Hij denkt dat Ajax door de beursgang 'scorend' is geworden en spelers als de De Boertjes, Litmanen en Arvaladze heeft kunnen behouden. De club is hierdoor geen 'elftal met naamloze spelers dat onderaan de competitie bungelt'.

Kars lijkt dus slecht op de hoogte. Sinds de beursintroductie van Ajax heeft het aandeel maar één richting op bewogen: naar beneden. De resultaten van de club hielden gelijke trend. De De Boertjes voetballen al een half seizoen met zichtbare tegenzin. Litmanen en Arvaladze zijn geblesseerd. De trainer Morton Olsen moest vertrekken.

Bovendien, en dat is voor Amsterdammers het ergste, wordt de nationale voetbalranglijst fier aangevoerd door Feyenoord. Een Rotterdamse club die zich wel tien keer zal bedenken voordat het zich op het Amsterdamse Damrak meldt voor een beursgang.

Nee, de Amsterdamse beursgang is geen groot succes. Toch spreekt Hans Kars over een 'wij-gevoel' onder de Ajax-supporters die zich massaal op de aandelen hadden gestort. Hij is kennelijk nog nooit in de Amsterdamse ArenA geweest.

Voordat Utrecht ook aan een dergelijke beursgang kan denken moet volgens Kars eerst de vraag beantwoord worden 'hoeveel de stad waard is?'. Kars weet dit niet, omdat de gemeente moeite heeft om de financiële waarde van alle 'kansen' te bepalen. De stad weet niet wat de plannen betekenen op de 'markt'. De stad heeft geen idee waar economisch rendement te verwachten is en hoeveel subsidies er in Den Haag kunnen blijven.

Kars wil het Utrechtse onroerende goed, de infrastructuur en de open ruimte in het economische waardebegrip meenemen. Ook de bijdrage die de stad levert aan het bruto nationaal product zou mee moeten tellen omdat daarmee het belang van de stad voor Nederland wordt aangegeven.

Als al deze hobbels genomen zijn, dan gaat de stad zich presenteren aan de toekomstige beleggers. Utrecht moet zich daartoe volgens Kars 'bekend maken en laten zien welke waarde ze vertegenwoordigt'. 'Door de publieke arena beter te organiseren zien marktpartijen beter wat de stad te bieden heeft', aldus de ambtenaar.

Met marktpartijen doelt men in de bouwwereld meestal op partijen als projectontwikkelaars, aannemers en woningcorporaties. Deze term wordt nooit gebruikt voor de burger. Over de burger merkt Kars slechts op dat de grote winst van de Utrechtse protestpartij Leefbaar Utrecht bij de laatste gemeenteraads verkiezingen, veroorzaakt is door de slechte 'presentatie' van de stad.

Ter geruststelling van deze Utrechtse burger die na lezing van dit nieuws een emigratie overweegt: een woordvoerster van de Domstad meldt dat Utrecht niet overweegt om naar de beurs te gaan. Kars bleek de beursgang slechts als 'metafoor' te hebben gebruikt.

Ferry Haan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden