Dommigheid en gebrek aan overtuiging

Trainer Ronald Koeman mist gogme bij zijn spelers. Ze moeten eindelijk stappen zetten, willen ze de top bereiken.

Drie gespeeld in de eredivisie, nul punten. Zeventiende, op doelsaldo voor NEC. Uniek in zijn slechtheid is de start van Feyenoord, dat door de jaren heen toch door diepe dalen ging. Trainer Ronald Koeman kon nochtans even lachen na de armetierige klassieker in Amsterdam, omdat hij vooruitgang had gezien. Waar en wanneer precies, dat bleef ongewis.

Verloren dus van PEC, verloren van FC Twente, verloren van Ajax. Acht doelpunten tegen, ondanks al die internationals als verdedigers, waarbij De Vrij (geschorst) en Janmaat (geblesseerd) zondag overigens ontbraken. Geen overtuiging, dommigheid, geen lef, weinig overlevingsdrang. Plus ontieglijk ver wegzakken na een behoorlijke openingsfase bij Ajax, elk initiatief uit handen geven.

Feyenoord heeft daarbij de gewoonte wedstrijden op onnozele wijze te verliezen. Door onoplettendheid, uit standaardsituaties, enzovoorts. Over zo'n gemakkelijk gegeven penalty voor de 1-1 in de Arena valt best te twisten, maar wat beweegt Vormer om zo veel risico te nemen, om van rechts te kruisen bij Fischer en hem lichtjes te raken, terwijl Fischer nog twee verdedigers voor zich heeft? En hoe is het mogelijk dat Vilhena in blessuretijd, met Pellè en de bijna net zo lange invaller Te Vrede voorin, een hoekschop kort neemt, op het verkeerde been van een medespeler bovendien?

Koeman gebruikte het woord voetbalgogme, om de verzamelde dommigheid te betitelen. En als Koeman eens openlijk commentaar heeft, zoals vorige week nadat hij zijn verdedigers had bekritiseerd, zijn spelers al vlotjes in hun eer aangetast. Koeman zei zondag dus, bijna lief: 'We gaan gewoon verder. Het gaat wel goed komen met Feyenoord. Ik heb weer een elftal gezien zoals ik het verwachtte.'

Hij wees daarbij ook op het programma in de eredivisie, dat net zo onevenwichtig is als de meeste ploegen die meedoen aan de competitie. Feyenoord bijvoorbeeld speelt van de komende vijf duels vier keer thuis, tegen NAC, Roda, Utrecht en ADO. Van een normaal ritme, thuis, dan uit en daarna weer thuis, is geen sprake.

De klassieker, in kwalitatief opzicht de magerste sinds jaren, was in zekere zin symptomatisch voor het afkalvende niveau van een voetballand, dat in Europa verliest van Luxemburgers en modale Roemenen. Mede door het bombastische uiterlijk vertoon van de nieuwe sportzender, Fox, wordt een en ander keurig verdoezeld. Talloze voorbeschouwingen, prachtige filmpjes met Van Basten, Cruijff, Olsen, Gullit en al die anderen die de eredivisie beroemd maakten, willen doen geloven dat het hier een grote, rijke competitie betreft.

Maar dan is daar de realiteit van een zonnige zondag. Zelfs de basis ontbreekt: functionele techniek, passing, incasseringsvermogen, snelheid, atletisch vermogen. Bij Feyenoord, maar eigenlijk ook bij Ajax. In het verlengde daarvan was het veld een schande op zich, nadat het pas een paar wedstrijdjes is gebruikt. Trainer Frank de Boer was zich 'een hoedje' geschrokken toen de ploeg zaterdag op het hoofdveld trainde.

De grasmeesters, de gebroeders Jong, wisten ook niet wat er was gebeurd. Overal vlogen plaggen in de rondte. De Boer dacht dat de onderlaag had losgelaten door de warmte, alsof de stevige volkszanger Peter Beense zijn liedje vooraf pogoënd ten gehore had gebracht. Een grasland als Nederland dat geen goed veld kan aanleggen en steeds vaker vlucht in kunstgras, daarmee begint de misère.

Wat Feyenoord aangaat: wat is er met Clasie aan de hand, het talent dat de volgende stap moet zetten doch bijna alleen obligaat breed speelt? Wat doet Immers allemaal? Waarom is Pellè zo snel geërgerd en wrijft hij bij het minste of geringste zijn hand door de gladde haardos?

Ja, het derde en vermoedelijk laatste seizoen van Koeman is het lastigst, was al voorspeld. Dat zal best, maar het kan toch niet zo zijn dat al die jonge spelers geen vooruitgang meer boeken. Koeman prees zich gelukkig met nieuweling Armenteros.

Feyenoord moet volgende week dus winnen, thuis van NAC. Maar ook dat kon wel eens moeilijker blijken dan gedacht, want eerst wacht een verre wedstrijd in Rusland, in de voorronde van de Europa League tegen Koeban Krasnodar. Menigeen heeft daarvan nog nooit gehoord, terwijl het een heel behoorlijk elftal schijnt te zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden