Dominee Robertson gunt Chávez een snelle dood

De Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson is een bron van opvallende ideeën. Hij heeft voorgesteld om een atoombommetje op het ministerie van Buitenlandse Zaken te gooien....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Moord op ideologische opponenten had Robertson nooit expliciet aanbevolen. Tot afgelopen maandag. De aartsconservatieve predikant riep op tot het ‘uitschakelen’ van Hugo Chávez, de president van Venezuela.

De socialistische leider is ‘een enorm gevaar in onze invloedssfeer’, zei Robertson in zijn televisieprogramma The 700 Club op het Christian Broadcasting Network (CNB). Venezuela, zo legde de 75-jarige dominee uit, dreigt onder Chávez ‘een lanceerplek voor communistische infiltratie en moslim-extremisme’ te worden. Daar moet Amerika iets aan doen. Een oorlog lijkt hem duur en onnodig. Maar een geheime operatie, waarbij Chávez het leven laat: doen! ‘Ik denk niet dat de olietoevoer zal stoppen’, voegde hij eraan toe.

Chávez is bevriend met Fidel Castro van Cuba, die hij pas geleden officieel bezocht, en een felle criticus van president George W. Bush. De Venezolaan heeft gezegd dat hij een aanslag op zijn leven vreest, en vermoedt dat de Amerikanen zijn uitschakeling steunen. Washington noemt die beschuldiging belachelijk.

De Republikein Robertson wilde in 1988 presidentskandidaat worden, maar wordt tegenwoordig gemeden als de pest door prominente partijgenoten. Hij reageerde maandag op Chávez’ aantijging. ‘Als hij denkt dat we hem proberen te vermoorden, denk ik dat we het maar moeten doen.’

Tot de jaren negentig van de vorige eeuw speelden de Verenigde Staten een dubieuze rol in landen als Chili en Nicaragua, toen Latijns Amerika als Amerika’s achtertuin werd gezien. Die tijd is voorbij, maar niet voor Robertson, wiens zender CBN in de VS en wereldwijd tientallen miljoenen kijkers bereikt.

Venezuela levert meer dan 10 procent van de Amerikaanse olie-import. Als hem iets overkomt door Amerikaanse inmenging, zal die toevoer stoppen, heeft Chávez gezegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden