Dominee Robertson gunt Chávez een snelle dood

De Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson is een bron van opvallende ideeën. Hij heeft voorgesteld om een atoombommetje op het ministerie van Buitenlandse Zaken te gooien....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Moord op ideologische opponenten had Robertson nooit explicietaanbevolen. Tot afgelopen maandag. De aartsconservatieve predikant riep optot het 'uitschakelen' van Hugo Chávez, de president van Venezuela.

De socialistische leider is 'een enorm gevaar in onze invloedssfeer',zei Robertson in zijn televisieprogramma The 700 Club op het ChristianBroadcasting Network (CNB). Venezuela, zo legde de 75-jarige dominee uit,dreigt onder Chávez 'een lanceerplek voor communistische infiltratie enmoslim-extremisme' te worden. Daar moet Amerika iets aan doen. Een oorloglijkt hem duur en onnodig. Maar een geheime operatie, waarbij Chávez hetleven laat: doen! 'Ik denk niet dat de olietoevoer zal stoppen', voegde hijeraan toe.

Chávez is bevriend met Fidel Castro van Cuba, die hij pas geledenofficieel bezocht, en een felle criticus van president George W. Bush. DeVenezolaan heeft gezegd dat hij een aanslag op zijn leven vreest, envermoedt dat de Amerikanen zijn uitschakeling steunen. Washington noemt diebeschuldiging belachelijk.

De Republikein Robertson wilde in 1988 presidentskandidaat worden, maarwordt tegenwoordig gemeden als de pest door prominente partijgenoten. Hijreageerde maandag op Chávez' aantijging. 'Als hij denkt dat we hemproberen te vermoorden, denk ik dat we het maar moeten doen.'

Tot de jaren negentig van de vorige eeuw speelden de Verenigde Stateneen dubieuze rol in landen als Chili en Nicaragua, toen Latijns Amerika alsAmerika's achtertuin werd gezien. Die tijd is voorbij, maar niet voorRobertson, wiens zender CBN in de VS en wereldwijd tientallen miljoenenkijkers bereikt.

Venezuela levert meer dan 10 procent van de Amerikaanse olie-import. Alshem iets overkomt door Amerikaanse inmenging, zal die toevoer stoppen,heeft Chávez gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden