Dominee: kastijding is 'beslist niet uit de tijd'

De PvdA wil dat het ministerie van Justitie actie onderneemt tegen de Katwijkse dominee Albert Vlietstra. Hij heeft ouders in zijn gemeente geadviseerd kinderen te slaan als die 'zondig' gedrag vertonen.

AMSTERDAM - Volgens PvdA-Kamerlid Khadija Arib roept de dominee van de Hersteld Hervormde Kerk daarmee op tot geweld jegens kinderen. Dat is in strijd met de wet, zegt Arib, die in schriftelijke vragen aan onder anderen staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil weten wat er mogelijk is 'om deze dominee te stoppen'.


Maandag ontstond ophef over een publicatie in het Leidsch Dagblad waarin de Katwijkse predikant als een pleitbezorger van lijfstraffen voor kinderen wordt neergezet.


Dit zou blijken uit een artikel van Vlietstra in zijn Hervormde Nieuwsbrief, waarin hij een Katwijks echtpaar feliciteert met de geboorte van hun vijfde kind. Vlietstra citeert daarbij de predikant Jacobus Koelman (1632-1695). Diens teksten in het boekje De pligten der ouders zijn volgens de dominee 'beslist nog niet uit de tijd'. Met instemming haalt hij het 'advies' aan dat 'kastijding' een 'noodzakelijke antwoord' is op een zondigend kind. Oudere, halsstarrige kinderen moeten 'scherp gekastijd' worden.


'Ik distantieer mij ten enenmale'

Vlietstra wilde maandag niet op de kwestie ingaan. 'Alles wat ik zeg wordt verkeerd begrepen.' Hij verwees naar zijn reactie in het Reformatorisch Dagblad. Daarin zegt hij dat er 'slechts is geciteerd' uit het werk van Koelman. 'Van enigerlei suggestie tot het aanzetten tot lijfstraffen of tot kindermishandeling in welke vorm ook distantieer ik mij ten enenmale.'


De Hersteld Hervormde Kerk, waartoe Vlietstra behoort, is streng in de leer. De ruim honderd gemeenten van deze kerk verzetten zich in 2004 tegen de vorming van fusiekerk Protestantse Kerk Nederland.


Een woordvoerster van Defence for Children zei maandag het toe te juichen als Justitie een onderzoek instelt naar de opvoedkundige 'adviezen' van Vlietstra. 'We hebben in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd dat de norm is dat kinderen niet worden geslagen. Oproepen tot geweld jegens kinderen is strafbaar. De vraag is of er binnen die geloofsgemeente daadwerkelijk sprake is van geweld.'


Vlietstra is niet de eerste

Twee jaar terug raakte de Amersfoortse predikant Goldschmeding in opspraak toen hij openlijk pleitte voor het uitdelen van 'corrigerende tikken' aan kinderen. Toen hij bekende dat ook bij zijn kinderen te doen, kwam hij onder toezicht van jeugdzorg te staan. Het Openbaar Ministerie zag uiteindelijk af van vervolging.


In Den Haag deed het OM eind 2009 onderzoek, nadat de gemeente aangifte had gedaan van 49 gevallen van kindermishandeling in verscheidene moskeeën, veelal tijdens koranlessen. Die informatie kwam van de GGD. Wat er met dat onderzoek is gebeurd, is onduidelijk.


Overigens blijkt uit diverse enquêtes van de laatste jaren dat het gros van de Nederlanders de corrigerende tik niet afwijst.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden