Dolmatov werd niet door AIVD benaderd

Onder druk van de Tweede Kamer heeft minister Plasterk woensdagavond bekendgemaakt dat de AIVD geen contact heeft gezocht met de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov. 'Van enig contact zijdens de AIVD in de richting van de heer Dolmatov is geen sprake geweest', schrijft hij. Een dergelijke mededeling is zeer ongebruikelijk.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER IRENE DE POUS

AMSTERDAM - De moeder van Dolmatov had bij de minister een klacht tegen de AIVD ingediend, omdat zij vreesde dat haar zoon was benaderd door de inlichtingendienst. Dinsdag liet het ministerie weten nooit informatie bekend te maken over individuele klachten of de contacten die de AIVD onderhoudt. Volgens een woordvoerder is hier alsnog een uitzondering op gemaakt, omdat het om 'een bijzondere situatie' gaat.

De oppositiepartijen SP, GL, CU en D66 hadden minister Plasterk om opheldering verzocht over de rol van de AIVD in aanloop naar het debat van vandaag over de dood van Dolmatov. In dit debat zal staatssecretaris Teeven van Justitie zich moeten verantwoorden voor de opeenstapeling aan fouten van de overheid rond de zelfmoord van Dolmatov. De oppositie zal mogelijk aansturen op zijn aftreden.

Het is niet ongebruikelijk dat de inlichtingendienst contact zoekt met asielzoekers als deze over voor Nederland relevante informatie kunnen beschikken. Betrokkenen vermoedden daarom dat Dolmatov, vanwege zijn werk in een Russische tactische raketfabriek gecombineerd met zijn politiek activisme, de interesse had van de AIVD.

pagina 10-11 Schandvlek

pagina 29 Teeven moet gaan

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden