Dolle paniek: De Telegraaf en PvdA openen de aanval op Klaver

Lodewijk Asscher zat zondagochtend bij WNL op Zondag. Hij werd door Rick Nieman een stuk kritischer ondervraagd dan Geert Wilders de week ervoor, maar misschien was Rick toen een beetje bedwelmd door de sigarenrook in de lounge van Hotel Des Indes, of door de kleurstoffen in het haar van Wilders. Asscher mocht van Nieman wel lelijke dingen zeggen over Jesse Klaver, de lijsttrekker van GroenLinks - graag zelfs, want dat sloot mooi aan bij de 'aanval' op Klaver van WNL's zusterbedrijf De Telegraaf, een dag eerder, en die van Asschers collega Jeroen Dijsselbloem.

Beeld de Volkskrant

In De Telegraaf stond dat de pastoor van Klavers geboorteplaats hem heus wel had willen dopen, dat de wijk waarin hij opgroeide echt geen getto was en dat Jesse geen 'opleidingenstapelaar' was, maar een vrijeschoolkind. Dit alles onder de kop: 'Het opgepoetste levensverhaal van Jesse Klaver'. Met een beetje goede wil kon je het 'onderzoeksjournalistiek' noemen, maar dan wel van sufferdje-niveau en een Tegel zullen de twee verantwoordelijke journalisten er niet mee winnen.

Niettemin opende de krant maandag alweer met de GL-voorman: 'Klaver ziet complot'. Hij had zelfs 'trumpiaans' op de aantijgingen gereageerd. Ik zag dat niet zo. Klaver nam Zweden noch de woorden 'oneerlijke media' in de mond. Hij zei alleen dat het onzin was wat er over hem werd beweerd.

Enfin, hij had ook gewoon níét kunnen reageren; als GL-lijsttrekker kun je niet genoeg aangevallen worden door De Telegraaf, een krant die, als ze niet oppast, wordt overgenomen en naar de afgrond gevoerd door John de Mol, die ongetwijfeld de hele redactie gaat volhangen met camera's voor een leuke realityshow.

De overeenkomst tussen de PvdA en De Telegraaf is dat beide het spoor bijster zijn. Bij de een lopen de abonnees weg en bij de ander de kiezers. De gehoopte opmars in de peilingen, na het aan de kant schuiven van Samsom, blijft uit. In arren moede en omdat echt niemand iets beters kon bedenken besloot het campagneteam daarom dat Klaver moest worden aangepakt: volgens de peilingen met achttien zetels de grootste 'op links'. Eerst zei Jeroen Dijsselbloem tegen Nu.nl dat de milieuplannen van GroenLinks 'ontwrichtend' zijn.

De ontwrichting, lijkt me, zit hem vooral in de dreiging van de klimaatverandering, niet in plannen om daar wat aan te doen. Maar daar denken ze bij de PvdA nu even anders over, in het licht van de abominabele prognoses. 'We willen als PvdA dat gewone mensen naar hun werk kunnen', zei Asscher over de GL-voorstellen voor het woon-werkverkeer. 'Maar dat kan met de plannen van GroenLinks niet meer.' Die vond hij 'sluw'.

Het was zo'n miserabel aanvalletje, verkiezingsretoriek met als uitgangspunt dat de kiezer een imbeciel is.

Maar het vreemdste is natuurlijk de PvdA-keuze van de tegenstander. Er is maar één man met ontwrichtende plannen, en dat is niet Jesse Klaver. Richt je op hem, zou ik zeggen - er zijn genoeg ex-PvdA-stemmers overgelopen naar de rattenvanger van Hamelen.

De PvdA en Asscher hebben een enorm geloofwaardigheidsprobleem. Dat werd met de aanval op Klaver niet opgelost. Eigenlijk werd het alleen maar erger. De VVD fors aanvallen na een symbiotische relatie van ruim vier jaar en nu dus de geestverwanten van GL - het komt mij allemaal volkomen onoprecht voor, ik geloof er geen reet van en het wijst maar op één ding: dolle paniek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden