Dollarspektakel in bridgend Las Vegas

Met op de achtergrond luid ratelende fruitmachines vond in de balzaal van hotel Rio te Las Vegas op 6 mei een bijzondere veiling plaats....

Een enthousiaste bieder rustte niet voordat hij voor 53.000 dollar het Italiaanse paar Bocchi-Duboin in de wacht had gesleept. Om 'in the money' te komen, dienden de Italianen wel bij de eerste vijf te eindigen. Ook de andere 49 paren werden bij opbod verkocht. In totaal ging er ruim een miljoen dollar om. Voor de eigenaar van het winnende paar lag de jackpot van 243.308 dollar klaar.

Alle reden dus voor de internationale top naar de casinostad in de woestijn van Nevada af te reizen voor de 30-ste Cavendish Invitational.

Behalve de gigantische geldpot van de veiling kocht ieder paar zich voor tweeduizend dollar in zodat er een ton was te verdelen.

In het verleden hebben ook Nederlandse paren zich wel eens in het strijdgewoel in Las Vegas gestort. Deze keer ontbraken zij. De vijf paren van Team Oranje speelden dat weekeinde in voorbereiding op het EK een, nipt verloren, oefeninterland tegen Polen.

De winst in het dollarspektakel ging naar Lev-Psczola, een Amerikaans-Poolse gelegenheidscombinatie. De Italianen weerden zich formidabel. Met Fantoni-Nunes als tweede, Duboin-Bochi vierde, Chemla (Fr)-Ferraro vijfde en Buratti-Lanzarotti negende bezorgden zij hun kopers in totaal 336.896 dollar. Zelf mochten zij 38.344 dollar uit de prijzenpot halen. En de eigenaar van Duboin-Bocchi werd niet het minst teleurgesteld in zijn investering, hij won 76.206 dollar.

Elk spel in de Cavendish werd op vijfentwintig tafels gespeeld. In diagram 1 varieerden de scores van 790 in noord-zuid tot 590 in oost-west.Zie diagram 1 west noord oost zuid 1SA pas pas pas dbl pas pas pas ----Het 3J-bod van noord na de sterke 1SA-opening was een moedige actie. Zuid toonde groot vertrouwen door naar de manche te verhogen. Op grond van de singleton klaveren plus troef aas besloot oost tot een doublet. Hij kwam bedrogen uit.

De klaverenuitkomst was voor HA gevolgd door troef. Meer dan JA, IA en HH was er niet voor de tegenspelers zodat er +790 op de scorelijst kwam. west noord oost zuid pas pas pas dbl pas pas pas --Op deze tafel introduceerde oost avontuurlijk de magere zeskaart schoppen waarna voor west opgelegd pandoer was. Dit bleek een enorm succes. Na de uitkomst van de singleton harten voor JA, speelde de leider troef voor KA gevolgd door IA. Door het vallen van IV waren alle ruiten vrij zodat de leider daar de singleton klaveren uit oost kon opruimen. Zuid maakte uiteindelijk twee troefslagen en noord een hartenslag wat resulteerde in 590 voor oost-west.

De wilde zuidhand in diagram 2 veroorzaakte spannende biedverlopen.west --dbl pas pas Zie diagram 2 noord --redbl dbl -oost pas pas pas -zuid pas -De noord-zuid paren die mochten spelen hadden geen moeite met twaalf slagen en +1370. Soms bemoeiden oostwest zich indringender met de gang van zaken. west noord oost zuid ----pas dbl redbl 5SA pas pas pas pas dbl pas dbl pas pas pas Oost-west presteerden het om drie keer ruiten te bieden, de kleur van de tegenpartij. Nadat noordzuid nogal vreemd de voorkeur gaven aan de zes-twee fit in klaveren boven de negen kaarten in ruiten en west niet kon doubleren stelde oost met een redbod in harten of schoppen voor. Dit was op zich al een winnende beslissing.

Het beste tegenspel tegen 6J: na de uitkomst met IA, IH getroefd in west. De leider speelt schoppen naar KH en klaveren uit de dummy. Zuid neemt HA en speelt IB, getroefd met JB. Oost ontdoet zich in deze slag van HV. Het plan van de leider om op HH een verliezende schoppen uit oost op te ruimen mislukt zo en gaat vier down voor 800, nog altijd een prima verzekering tegen het kwetsbare slem.

Het was na echter nog niet afgelopen. Zuid negeerde eigenwijs het doublet van zijn partner en drukte door naar groot slem dat met HH in west down ging. Het ondernemende werk op de oost-west plaatsen was in de handen van Bob Hamman, nummer op de wereldranglijst, met de altijd boeiende Zia Mahmood. Het paar deed volop mee voor de prijzen en eindigde als derde.

Meestal luidde het contract in diagram 3 3SA dat vanwege het verlies van vijf ruitenslagen down ging. Soms boden noordzuid 5H.

west --pas pas pas Zie diagram 3 noord pas oost pas pas pas pas zuid -Tegen kwam west met een kleine schoppen uit voor KH in oost die troef naspeelde om ruitenintroevers te voorkomen, een eerste vereiste om het tegenspel te laten slagen. De leider won HA en speelde ruiten voor IH in west die een tweede keer troef speelde om de introevers definitief te verijdelen. Met JH in oost leek ook tot downgaan gedoemd.

Er bleek een wonderbaarlijke wending in het spel verborgen. Voor de winnende variant is dank verschuldigd aan Deep Finesse.

Nog twee keer troef wat tot het eindspel in diagram 4 leidde.

Zie diagram 4

In zuid werd H9 gespeeld (west deed niet meer terzake), uit noord ging J5 weg en oost kon J2 missen. Daarna volgde nog een klaveren in zuid, in noord J6 weg en de arme oost had drie verliezende opties: IA weg (dan is IB in zuid hoog), JH sec (de leider speelt harten naar JA) of een schoppen weg zodat de leider drie schoppenslagen maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden