Dollars in Irak uitgedeeld of het snoep was

Justitie in de VS heeft het onderzoek uitgebreid naar misbruik van het 125 miljard dollar grote wederopbouwprogramma voor Irak. Voor het eerst richt het federale onderzoek zich op de betrokkenheid van hoge Amerikaanse legerofficieren....

Van onze buitenlandredactie

Dit meldt The New York Times. Onderzoekers hebben de afgelopen maand de bankgegevens opgevraagd van kolonel Anthony Bell, die in 2003 en 2004 de leiding had over het afsluiten van contracten voor de wederopbouw. Ook hebben zij een officier van de luchtmacht, Ronald Hirtle, in het vizier.

Ondanks de miljardenomvang heeft het programma, zo bleek dit jaar uit een Amerikaans onderzoek, de afgelopen zes jaar nauwelijks bijgedragen aan de wederopbouw van Irak. Het grootste wederopbouwprogramma sinds de Marshall-hulp aan Europa, na de Tweede Wereldoorlog, is mislukt door geweld, slechte planning, bureaucratische machtsstrijd en onvoldoende kennis over de infrastructuur en de Iraakse samenleving.

Volgens justitie was er mogelijk sprake van grootschalige corruptie. Onderdeel van het onderzoek is de getuigenis van een Amerikaanse ex-wapenhandelaar en aannemer in Irak, Dale Stoffel. Hij werd in 2004 in Irak gedood.

Stoffel zou een boekje hebben opengedaan over het kantoor waar de twee officieren werkten. Het onderzoek richt zich onder andere op een periode waarin miljoenen dollars contant werden uitbetaald, vaak in stapels van gloednieuwe biljetten van 100 dollar, vanuit een slecht bewaakte kelder in een vroeger paleis van Saddam Hussein.

Volgens Amerikaanse functionarissen werden aannemers destijds betaald met bankbiljetten die waren gedumpt op tafels en werden verdeeld alsof het snoep was. ‘Er was chaos, en geen controle’, aldus de Democratische senator Claire McCaskill. ‘Bovenal heerste de gedachte dat mislukken geen probleem was.’

Een van de corruptiezaken die al aan het licht zijn gekomen is die van majoor John Cockerham, die betrokken was bij het toewijzen van contracten. Hij heeft bekend tussen 2004 en 2007 zo’n 10 miljoen dollar aan smeergeld te hebben ontvangen.

Kolonel Bell is door Cockerham genoemd als een van de militairen die ook flinke bedragen zouden hebben gekregen. Tot nu toe zijn in het federale onderzoek 35 personen veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden