Dollarregen op eerste dag klimaattop Parijs

Het zijn vooralsnog beloofde miljarden, maar toch. Op de openingsdag van de klimaatconferentie in Parijs zijn tal van klimaatinitiatieven aangekondigd.

President Widodo, premier Trudeau, Bill Gates, president Obaa en de gastheer Hollande. Beeld AFP
President Widodo, premier Trudeau, Bill Gates, president Obaa en de gastheer Hollande.Beeld AFP

Talloze partijen hebben de opening van de klimaattop maandag aangegrepen om meer en minder ambitieuze klimaatinitiatieven aan te kondigen. Financieel het meest ambitieus was een door de Amerikaanse president Obama en Microsoft-miljardair Bill Gates gepresenteerd plan om miljarden te steken in onderzoek en ontwikkeling van schone energie.

Doel van dit initiatief van 19 landen en 28 investeerders is deze sleuteltechnologie snel goedkoper te maken. De deelnemende landen, waaronder de Verenigde Staten, India, China, Japan en enkele Europese landen, beloven hun investeringen in duurzame energie - nu 10 miljard dollar per jaar - de komende vijf jaar te verdubbelen.

Het broeit wereldwijd. En in Nederland.

Meningen genoeg over de verandering van het klimaat, je zou er de feiten bijna door vergeten. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien: volkskrant.nl/klimaatkennis

Hoe het met de opwarming van Nederland zit, is te zien op volkskrant.nl/warmterecords

Doorbraak Energie Initiatief

Het initiatief omvat zowel het publiek-private project Missie Innovatie als het door Bill Gates geleide Doorbraak Energie Initiatief. Daaraan doen 28 invloedrijke particuliere grootbeleggers mee, onder wie Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, miljardair George Soros, de Saoedische prins Alaweed bin Talal en Jack Ma van de Chinese internetwinkel Ali Baba. Gates zal zelf 1 miljard dollar investeren.

Gates cum suis stellen volgens een Amerikaanse regeringswoordvoerder als voorwaarde dat de 19 landen echt over de brug komen. Het is nog onduidelijk of die landentoezeggingen kunnen worden gerealiseerd.

De ministers Lavrov en Kerry. Beeld AP
De ministers Lavrov en Kerry.Beeld AP

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering?

De Volkskrant reist rond met een cameradrone om daar achter te komen. Lees en bekijk alles hier.

Zonne-energie

De Indiase president Narendra Modi kondigde een door India aangevoerde samenwerking aan van meer dan 100 landen, op het gebied van zonne-energie. Aan dat plan doen onder meer China, de VS en vele Afrikaanse landen mee. Het moet fungeren als smeermiddel in de lastige discussie in Parijs rond het recht van zich ontwikkelende landen om fossiele brandstoffen te gebruiken en de plicht toch iets aan hun uitstoot te doen. India kan met zonne-energie zijn enorme emissiegroei inperken.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties presenteerde een nieuw programma voor ondersteuning van de 'klimaatweerbaarheid' van de kwetsbaarste mensen, met name bewoners van laaggelegen kustgebieden, eilandstaatjes en woestijngebieden. Dit 'Klimaat Weerbaarheids Initiatief' wordt gesteund door dertien organisaties. Daaronder zijn de WHO, de FAO en Unicef.

Live

De Volkskrant hield een liveblog bij van de eerste dag van de klimaattop. Lees hier alles terug.

In het stadje Le Bourget - vooral bekend van het vliegveld - waar de Parijse klimaattop plaatsvindt. Beeld AFP
In het stadje Le Bourget - vooral bekend van het vliegveld - waar de Parijse klimaattop plaatsvindt.Beeld AFP

Adaptatie

Het is de bedoeling dat wanneer het nieuwe klimaatverdrag van kracht wordt, in 2020, meer dan dertig landen en ruim 600 miljoen mensen voor 2 miljard dollar per jaar zijn gedekt tegen droogten, overstromingen en cyclonen. Een half miljard is specifiek voor de financiering van 'adaptatie', aanpassing. Het betreft onder meer waarschuwingssystemen, verzekeringen en betere infrastructuur.

Een vergelijkbaar plan werd maandag gelanceerd door elf rijke landen, waaronder Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Zij steken bijna 250 miljoen dollar aan 'nieuw geld' in klimaatadaptatie van arme landen, via het Minst-Ontwikkelde Landen Fonds (LDCF). Dit klimaatfonds is ondergebracht bij de Mondiale Milieu Faciliteit (GEF), een soort bank van lening op het gebied van milieu en klimaat die is opgezet na de milieutop van Rio in 1992. De GEF heeft sinds 2001 meer dan 8 miljard dollar aan leningen gestoken in 320 adaptatieprojecten in 129 landen.

Ontbossing afremmen

Duitsland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland kwamen met een initiatief om ontwikkelingslanden te helpen hun broeikasgas-emissies terug te dringen. Het plan, opgesteld met de Wereldbank, stelt vanaf 2016 geld ter beschikking voor het financieren van reductieplannen op gebieden als duurzame energie, transport en afvalverwerking. Voor deze zogenoemde Transformatieve Koolstof Asset Faciliteit is 500 miljoen dollar beschikbaar.

Brazilië en Noorwegen kondigden aan dat ze hun Klimaat en Bossen Samenwerking voortzetten tot 2020. Dat initiatief moet de enorme ontbossing van het Amazonegebied tegengaan. Noorwegen heeft sinds 2008 ruim 1 miljard dollar aan olie-inkomsten in het Braziliaanse Amazone-fonds gestoken, als beloning voor het afremmen van ontbossing. Volgens de twee partners geldt Brazilië wereldwijd als een model in 'verantwoord ontbossen'. Ontbossing tegengaan speelt in het ambitieuze Braziliaanse klimaatplan een grote rol. Overigens bleek onlangs dat de ontbossing in de Amazone met 18 procent is gestegen.

Eiffeltoren met opschrift, maandagavond. Beeld AFP
Eiffeltoren met opschrift, maandagavond.Beeld AFP
Premier Netanyahu en president Abbas. Beeld AFP
Premier Netanyahu en president Abbas.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden