Dollar zakt naar na-oorlogs dieptepunt tegenover yen

Een eenzame interventie van de Japanse centrale bank heeft niet kunnen voorkomen dat de dollar gisteren tot een nieuw na-oorlogs dieptepunt ten opzichte van de Japanse yen is weggezakt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op de Amsterdamse valutamarkt raakte de dollar ruim twee cent kwijt en is nu net iets minder dan 1,77 gulden waard. In New York won de dollar weer iets aan kracht zonder dat sprake was van grootscheepse interventies.

De zwakke dollar werkte ook door op de effectenbeurzen in het Verre Oosten en sommige Europese landen. In Tokio en Hongkong zakten de beursindexen ruim twee procent. Het beeld in Europa was gemengd. De koersen op het Damrak waren lager. De Amsterdamse beursbarometer zakte ruim een procent tot 377,10 punten. Ook in Frankfurt en Brussel was pessimisme troef maar in Londen en Parijs werden lichte koerswinsten geboekt. Wall Street eindigde gisteren fors hoger.

Om de koers van de dollar te steunen kwamen afgelopen vrijdag nog een groot aantal centrale banken in actie. Door miljardenaankopen wisten de monetaire autoriteiten de koersdaling te beperken. Van een dergelijke gezamenlijke aanpak was gisteren geen sprake.

Alleen de Japanse centrale bank kocht dollars op maar kon niet verhelpen dat de koers, voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog, onder de grens van 100 yen terecht kwam (99,40 yen).

Ook de Amerikaanse monetaire autoriteiten, de Fed, hielden zich gisteren afzijdig. De Amerikaanse minister van Financiën, Lloyd Bentsen zei vorige week nog dat de VS zich zorgen maken over de zwakte van de eigen munt en suggereerde dat op de valutamarkt zou worden ingegrepen. Op valutahandelaren heeft deze uitspraak echter weinig indruk gemaakt. Sommige handelaren zien juist het gebrek aan een duidelijk dollarbeleid van de Amerikaanse regering als de belangrijkste oorzaak van de daling.

De Amerikaanse munt zal zeker gespreksonderwerp zijn tijdens de komende topconferentie van de zeven grote industrielanden, die over anderhalve week in Napels wordt gehouden. Vooral Japan, dat nu midden in een regeringscrisis zit, dringt al enige tijd aan op ondersteuning van de dollarkoers.

Het aftreden van premier Hata dit weekeinde zou ook tot dollarverkopen hebben geleid omdat hierdoor een akkoord tussen de VS en Japan over de onderlinge handel en de wisselkoers verder weg is komen te liggen.

Valutahandelaren kijken nu uit naar de bijeenkomst van de Fed, volgende week, die opnieuw kan uitlopen op een renteverhoging. De voorzichtige verwachting is dat de Fed dit keer de rentetarieven met een kwart procent zal verhogen. De laatste keer, half mei gingen de officiele tarieven, inclusief het disconto, met een half procent omhoog.

Het was de vierde renteverhoging die de Fed in 1994 doorvoerde. Na de eerste verhoging, begin februari, zijn de financiële markten van slag geraakt. De maatregel was bedoeld om een inflatiestijging voor te zijn maar wakkerde juist de vrees voor inflatie aan.

Sinds februari is de rente op de kapitaalmarkt in de VS en in meeste Europese landen met minstens een vol procent gestegen. Tegelijkertijd zijn de aandelenkoersen veelal fors gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden