Dollar, olie en arbeidskosten temperen winst

De winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven staan sterk onder druk. In het derde kwartaal van dit jaar gaven meer dan zeshonderd bedrijven een winstwaarschuwing af....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De winstklem van de Amerikaanse bedrijven maakt meer en meer slachtoffers. In het laatste kwartaal van dit jaar gaat de trend onverminderd voort. Motorola is het laatste slachtoffer. Het aandeel dook meteen 20 procent omlaag toen de op één na grootste producent van mobiele telefoons in de wereld meldde dat de winst de komende tijd niet aan de hoge verwachtingen van analisten zal voldoen. Bedrijven in de Verenigde Staten ondervinden steeds meer hinder van de wurgende combinatie van de hoge olieprijs, de sterke dollar en langzaam oplopende arbeidskosten. R. Berner, econoom van de zakenbank Morgan Stanley Dean Witter, stelt dat de Amerikaanse winsten hierdoor worden uitgeknepen. De gevolgen voor de technologiebedrijven werken indirect, maar wel sterk door.

Van de hoge olieprijs hebben ze niet rechtstreeks last, maar de angst is dat bedrijven hun IT-investeringen terugschroeven als de winsten blijken te dalen. Berner voorspelt een daling van de groei van deze investeringen van 19 procent dit jaar naar 9 procent volgend jaar.

De effecten op de aandelenkoersen zijn er dan ook naar. Volgens de zakenbank is het einde van die koersdalingen nog niet in zicht. De Amerikaanse economie lijkt eindelijk te vertragen en dat werkt extra door op de winsten.

Volgens Berner betekent 1 procentpunt minder economische groei, 4 procentpunt minder winstgroei. Vandaar dat Berner verwacht dat de winstgroei van het bedrijfsleven zal dalen van 16 procent dit jaar naar 3 procent of zelfs minder volgend jaar.

De somberheid op de Amerikaanse beurs maakt ook onschuldige slachtoffers. 's Werelds grootste internetportal Yahoo! meldde dat de omzet is gestegen met 90 procent tot 295,5 miljoen dollar. Maar op de Amerikaanse effectenbeurs daalde het aandeel Yahoo! met meer dan 10 procent. Beleggers constateerden dat het aantal adverteerders op de internetportal is afgenomen. Steeds meer internetbedrijven - de adverteerders voor Yahoo! - hebben het moeilijk en haken af als adverteerder. De totale reclameopbrengsten van Yahoo! stegen nog wel, maar de bezorgdheid over de toekomstige opbrengsten domineert.

Voor de Amerikaanse economie verwachten de meeste analisten een zogenoemde 'zachte landing'. Een zachte landing voor de economie betekent echter een harde landing voor de Amerikaanse winsten. Wat er vervolgens met de aandelen van de Amerikaanse bedrijven kan gebeuren, maakt het recente koersverloop van de technologieaandelen pijnlijk duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden