Dollar en reorganisatie helpen Océ met groei

Océ heeft een turbulent jaar achter de rug. Dankzij een grootscheepse reorganisatie en de sterke dollar heeft de Venlose fabrikant van printers en kopieermachines de weg omhoog weer kunnen vinden....

Van onze verslaggever

De omzet steeg over het op 1 december afgesloten boekjaar met 14 procent naar 3,2 miljard euro (7 miljard gulden). Daarvan was 4 procent autonome groei en 2 procent te danken aan overnames. De hoge dollar was verantwoordelijk voor 8 procent omzetgroei. Océ realiseert 40 procent van zijn omzet in de VS.

De nettowinst is met 98 procent gegroeid naar 152 miljoen euro (335 miljoen gulden). De grote stijging is het gevolg van de reorganisatiekosten die vorig jaar de nettowinst van Océ drukten. Afgezien van deze bijzondere lasten is de nettowinst met 14 procent gestegen.

De resultaten drukken niet uit wat er bij Océ werkelijk aan de hand is, zei topman R. van Iperen donderdag in een toelichting op de cijfers. Het bedrijf heeft dit jaar 'op volle snelheid een korte bocht genomen en is er niet uitgevlogen', aldus Van Iperen.

De topman ziet komend jaar met vertrouwen tegemoet. Nieuwe printers moeten omzet en winst verder doen stijgen.

Océ komt dit jaar ook met de langverwachte kleurenlaserprinter. Het apparaat werd vier jaar geleden al aangekondigd. Nu zegt Océ dat de kleurenprinter in juli op de markt komt. het bedrijf wil er dit jaar 'enkele honderden' van verkopen.

Grote printers voor bijzondere doeleinden als grootformaat-printen en printing-on-demand zijn voor Océ nog altijd de belangrijkste activiteiten. Op de kantoormarkt, waar Océ een kleine speler is, heeft het bedrijf last van de moordende concurrentie waar branchegenoot Xerox bijna aan ten onder gaat. De afzet in de Verenigde Staten is via Océ's Amerikaanse partner Ikon dan ook nauwelijks gestegen.

De cijfers over het vierde kwartaal van 2000 stemmen weinig optimistisch. De autonome groei zakte in de herfst terug naar 1 procent. Van Iperen wijt de inzakking aan de tijdrovende opstart van nieuwe producten.

In 2001 wil Océ de bij de reorganisatie ingezette lijn voortzetten. Analoge kopieerapparaten zijn een gepasseerd station. Maar ook het domweg leveren van digitale printers en kopieerapparaten (nu 40 procent van de omzet) wordt steeds minder belangrijk. In 2004 moet 80 procent van de omzet komen uit software en services. Steeds meer bedrijven hebben behoefte aan programma's om de stroom digitale documenten te reguleren. Ook maakt Océ software om het printgedrag van personeel in de gaten te houden. Océ wordt langzaam maar zeker een IT-onderneming.

De grootste uitdaging voor Océ wordt daarbij het vinden van geschikt personeel. Dit jaar wil het bedrijf, dat nu 22 duizend werknemers telt, 180 IT'ers aannemen. 'Autonoom wordt dat heel moeilijk', zegt Van Iperen. Hij wil daarom door middel van overnames personeel vergaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden