Dolf Jansen ***

Zolang Jansen maar niet gaat zingen blijft het leuk.

JORIS HENQUET

Als ik het niet doe, doet niemand het (oudejaarsversie) door Dolf Jansen.

In Stadsschouwburg Utrecht, 19/11. Tournee tot 31/12, dolfjansen.nl

Het aantal fremdkörpers binnen de discipline oudejaarsconference neemt toe, met als opvallende deelnemers historicus Maarten van Rossem en zelfs SBS-presentator Beau van Erven Dorens. Dolf Jansen is een cabaretier met ruime ervaring op het oudejaarsvlak. Is het niet samen met zijn collega Lebbis, dan is het wel in zijn eentje. Ook het jaar 2011 ontsnapt niet aan zijn terugblik, nu hij met een 'oudejaarsversie' van zijn voorstelling Als ik het niet doe, doet niemand het, door het land toert. Deze voorstelling verandert nogal eens van gedaante, want ook dit voorjaar stond Jansen er al mee in de theaters en in 2012 gaat hij er gewoon mee door, alleen is het dan een 'voorjaarsversie'.

De huidige versie bevat alle vertrouwde elementen van de oudejaarsconference. In een strakke conference van anderhalf uur komen alle grote nieuwsfeiten van 2011 voorbij. We gaan van Mauro naar het CDA-congres, via het zeilmeisje Laura Dekker naar de Nederlandse vrouw die deze zomer verdwaalde in de Spaanse natuur, en langs de Arabische Lente naar de stekker van Jolande Sap.

Jansen schiet op bekwame en vertrouwde wijze veel snelle en goede grappen de zaal in, maar neemt ook tijd voor serieuze overpeinzingen. Hij leest een brief voor van een Noorse jongen die op Utøya wist te ontkomen aan Anders Behring Breivik, en Jansen uit zijn zorgen over het niveau van de Nederlandse politiek. Hoewel de statements niet wereldschokkend zijn (veel CDA- en PVV-bashing), blijft de conference boeien: door de oprechtheid waarmee Jansen vertelt, de goede grappen en de gevatte improvisaties.

Een zeer onverwacht moment zit halverwege de voorstelling, als plots het licht dimt en Jansen met een bloedserieus gezicht een Engelstalig popliedje van eigen makelij begint te zingen. Dat is echt vreselijk. Gelukkig duurt dit liedje maar drie minuten en is het de enige muzikale onderbreking van de avond. Snel maar weer door met de grappen over 2011, of een van de onderwerpen die meer los staan van de actualiteit, zoals verhalen over Jansens connectie met Ierland, zijn katholieke opvoeding en zijn belevenissen als hardloper.

Leuk is ook de toegift, waarin Jansen in navolging van de bedrijfspoedel ons ook nog even uitlegt wat de krooskoe, de excuustekkel en het emancipatierendier precies zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden