DolceVita

Toch een knap wondertje van onze Lieve Heer: Theodor Holman die bij de KRO het nieuwe middagmagazine DolceVita ('over het goede leven') presenteert....

Lukt dat Holman? Ach, vanzelfsprekend niet. We hadden er thuis flinke weddenschappen op staan dat hij het gisteren meteen al in zijn eerste uitzending over depressies en over zijn moeder zou hebben, en jawel hoor. Incasseren maar weer. Hij moest bijvoorbeeld toch wel even een foto van d'r laten zien, van zijn moeder, want ze had immers zoveel leed gekend in het leven. Natjk jongen! Holman nodigde kijkers uit om mee te gaan schrijven aan het grootste moedergedicht aller tijden, waarvoor hijzelf al de eerste regels, en uiteraard over zijn eigen moeder, had geschreven. Dat begrepen we toch wel? Natjk jongen.

Ook voor de rest is DolceVita, dat hij samen doet met Dieuwertje Blok maar helemaal zelf platlult, ergerniswekkend. W zo'n keukentafel waaraan opzichzelf interessante gasten in 0,8 seconden over niks het woord mogen voeren. En alw zo'n tv-kok die 'Afgelikte boterham', het beroemde Hilversumse streekgerecht, aan het gasfornuis staat te bereiden. Die kok was ditmaal Hans Plomp, hippieschrijver uit Ruig oord, dus je vermoedde aanvankelijk iets van een pastiche. Maar nee dus. De chefkok vertelde dat hij nog weleens een hallucinerend zwammetje wil plukken wanneer hij in het bos loopt, maar dat hij eigenlijk al jaren zelf niet meer weet op welke momenten hij nou stoned en is en wanneer niet. Thuis snikten we van het lachen, maar dat bleek helemaal de bedoeling niet. Ook zo'n loopvogel hoort echt bij 'het goede leven' van de KRO.

's Avonds naar de eerste aflevering van Het grote complot/De wereld verklaard van Rob Muntz en Paul Jan van de Wint gekeken bij de RVU. Waarin het eerder door de VPRO eruit gekickte duo precies de omgekeerde weg van het voor de tv geboren gezelligheidsdier Holman volgt: niet meegaren in de Hilversumse pap, maar gif erin. Net zo potsierlijk. Twee mannen, verkleed als de Blues Brothers, die van andere querulanten in hapklare aantijginkjes en verdachtmakinkjes willen horen dat de media niet deugen, onder meer omdat deze niet open en eerlijk naar het publiek zouden zijn. Dat vindt dan Rob Muntz, die, onzichtbaar voor de op dat ogenblik door Van de Wint geerviewde PCM-directeur Ben Knapen, met een vies gezicht naar de camera grijnst en onder zijn ellebogen tikt. Daar zakt meteen het grote complot door zijn bodem. Alw een kans verspeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden