Dól op kinderen

De Franse ‘première femme’ Cécilia Sarkozy bleek deze week de reddende engel voorde vijf Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse arts die in Libië tot de doodstraf waren veroordeeld....

Akie Abe

Akie Abe
Akie Abe (45), echtgenote van Japans eerste minister Shinzo Abe, ondergaat als twintiger en dertiger vruchtbaarheidsbehandelingen. De uitkomst is en blijft dat ze kinderloos zal blijven. Sindsdien hebben kinderen nóg meer haar belangstelling. In oktober 2006 leest ze tijdens een staatsbezoek aan Zuid-Korea met graagte én in vloeiend Koreaans gedichten voor aan schoolkinderen.

Akie Abe
Het lot brengt Akie Abe aldus nog dichter bij het hoogste gezag in Japan, de keizerlijke familie, dat tenslotte ook vaak met het onderwerp kinderloosheid wordt geconfronteerd. Niet dat Akie zich zo graag en per se in hoge kringen wenst te begeven.

Akie Abe
Ze wordt verliefd op een man met (volgens haar) zachte trekken. In 2006 onthult ze dat er veel druk op haar werd uitgeoefend om dan ook maar te trouwen, met Shinzo Abe. Diens grootvader was in de jaren vijftig eerste minister. Ook in Japan moet een eerste minister getrouwd zijn.

Akie Abe
Van Akie Abe is niet bekend dat ze politiek actief of begaan was voordat ze haar echtgenoot leerde kennen. Van Japanse vrouwen wordt veelal terughoudendheid verwacht maar Akie nam actief deel aan de campagnes van haar man. Akie Abe is naar Japanse begrippen bijna een revolutionaire vrouw door – anders dan al haar voorgangsters – niet meters achter haar echtgenoot aan te schuifelen maar hand in hand uit het vliegtuig te komen.

Akie Abe
Akie Abe was radio dj, is dol op soaps en heeft zich verzoend met het lot. ‘Het mijne is dat ik aan de samenleving moet bijdragen op een andere manier dan met het opvoeden van kinderen.’

Akie Abe
Laureen Harper

Akie Abe
Laureen Harper (44), echtgenote van Canada’s eerste minister Stephen Harper, studeert na de middelbare school journalistiek.

Akie Abe
Ze begint daarna een grafisch ontwerpbedrijf, dat ze opgeeft wanneer haar man (het huwelijk wordt in 1993 voltrokken) tot eerste minister van Canada wordt gekozen.

Akie Abe
De nieuwe functie van Stephen Harper brengt veel reizen met zich mee en vooral dat zal Laureen Harper in die functie aantrekken. Ze was en is een zeer reislustig type die volgens vrienden graag Michael Palin-achtige wereldreizen maakte.

Akie Abe
Van Laureen Harper is bekend dat ze zich als studente voor politiek interesseerde. De interesse is er nog altijd, maar nu als eerste vrouw laat ze zich in het openbaar niet over politieke onderwerpen uit. Ook zij is vooral moeder, van twee kinderen.

Akie Abe
Een moeder die graag motor rijdt, gek op dieren is (ze groeide op op een boerderij) en goed is in badminton en volleybal.

Akie Abe
Haar man is vier jaar ouder.

Akie Abe
Als hij het weer eens te druk heeft met staatszaken, wordt Laureen Harper tijdens bezoeken buitenshuis vaak begeleid door John Baird. Een heel leuke man die er in smoking geweldig uitziet, vindt Laureen.

Akie Abe
Begin dit jaar trad John Baird tot veler verrassing tot het kabinet toe, als minister van milieu.

Akie Abe
Ludmila Putina

Akie Abe
Ludmila Poetin (50), echtgenote van Ruslands president Vladimir Poetin, krijgt in 2002 in het Duitse Kassel de Jacob Grimm-prijs. Die prijs (35 duizend euro) is bedoeld voor mensen die Duits als taal promoten. Ludmila, die Duits heeft gestudeerd, schenkt het geld aan een Russische instelling die zich om kinderen bekommert.

Akie Abe
Ludmila Poetin spreekt wel meer talen dan Russisch en Duits. Haar Spaans schijnt ook indrukwekkend te zijn. In 2000 breekt ze met het protocol en verbaast ze haar gehoor door tijdens een bezoek aan het Cervantes-instituut nabij Madrid in het Spaans een rede af te steken.

Akie Abe
Mogelijk dat Ludmila Poetin haar talenkennis oppoetste tijdens een van haar vorige functies. Ze was stewardess.

Akie Abe
Nu is ze vooral de vrouw van. Ze trouwt in 1983 met de vier jaar oudere Vladimir en heeft twee dochters.

Akie Abe
Als Ludmila al politieke belangstelling heeft, dan wel maatschappelijk engagement aan de dag wil leggen, dan is daar altijd nog haar man om dat te onderdrukken. Zo vertelt ze zelf in een interview van 2005. Toch denkt ze wel dat Ruslands eerste man wel eens luistert naar de visie van de eerste vrouw. Alleen zegt Vladimir nooit dat hij haar oordeel heeft meegewogen.

Akie Abe
Zo veeleisend is Vladimir dat Ludmila niet eens voor hem mag koken.

Akie Abe
En een complimentje kan er nooit van af, want daarmee verwen je vrouwen alleen maar. Maar zeuren over dé man, zoals hardline feministen vaak doen, is niet aan Ludmila besteed, zegt ze.

Akie Abe
Cherie Blair

Akie Abe
Cherie Blair, op haar 45ste nog moeder geworden van een vierde kind, heeft met haar man Tony Downing Street 10 in Londen vorige maand verlaten.

Akie Abe
Haar opvolgster is Sarah Macaulay (43), echtgenote van de Britse premier Gordon Brown. Zij is 37 als het te vroeg geboren eerste kind na anderhalve week overlijdt. Jennifer Jane haalt tien dagen. Sindsdien voert Macaulay de door haar opgerichte liefdadigheidsorganisatie Piggy BankKids aan. Die organisatie helpt achtergestelde kinderen.

Akie Abe
Sarah Macaulay is dertien jaar jonger dan haar man. Kort nadat de Schot Gordon Brown, een politiek dier dat vaak als eeuwige vrijgezel werd afgeschilderd, en Macaulay (dochter van een Schot) trouwen geeft Macaulay haar baan op. Ze had een eigen pr-bureau en wilde niet dat de suggestie kon ontstaan dat zij werk kreeg door toedoen van haar man.

Akie Abe
Gordon Brown wilde altijd al premier worden, Sarah Macaulay wil nu vooral de vrouw zijn van de eerste minister en moeder zijn van twee zoons.

Akie Abe
Ze is actief in de Nationale Raad voor eenoudergezinnen en betrokken bij tal van liefdadigheidsinstellingen.

Akie Abe
De vroegere Sarah Macaulay studeerde psychologie en verkeerde veel in linkse kringen. Ze kon goed organiseren en drammen. De Britse Daily Mirror-journalist Piers Morgan kreeg haar pas uit zijn kantoor nadat hij had toegezegd een serie over liefdadigheid voor kinderen te beginnen. De partner van haar pr-bureau was Julia Hobsbawn, dochter van een marxistisch historicus.

Akie Abe
De vroegere Macaulay voerde campagne voor meer vrouwen in het Lagerhuis. De huidige is vooral druk met zoon Fraser die taaislijmziekte heeft. En met haar man die wegens gedeeltelijke blindheid niet kan autorijden.

Akie Abe
Laura Bush

Akie Abe
Laura Bush (59), echtgenote van de Amerikaanse president George Bush, is onderwijzeres geweest op diverse scholen in Texas. Deze functie werd jaren terug door veel Amerikaanse media aangehaald toen haar man moeite bleek te hebben met het schrijven van het woord potato (aardappel).

Akie Abe
Voordat haar man president wordt, is Laura Bush intensief bezig met gezondheidsvraagstukken voor vrouwen. Dat is ze nog steeds. Ze zet zich vooral in voor de bestrijding van borstkanker. Ook is Laura Bush, moeder van een tweeling, actief voor een stichting die verwaarloosde kinderen helpt. Voorts speelt ze met verve, vooral in campagnetijd, de rol van verkoopster van ‘de aardige mens George’. Een rol is het misschien niet, ze vindt George aardig, en verkopen hoort er in Amerika altijd bij. Ze doet het in ieder geval overtuigend, waarbij misschien meehelpt dat ze volgens velen zélf een heel aardig mens is.

Akie Abe
Van Laura Bush wordt gezegd dat ze George van de drank heeft afgeholpen. Ze heeft haar man vervolgens een nieuwe verslaving aangereikt: geloof in God. Of de wereld haar daar dankbaar voor moet zijn, moet de tijd uitwijzen.

Akie Abe
Als vrouw van de machtigste man van de wereld heeft ze per definitie grote invloed op die wereld.

Akie Abe
Of de onderwijzeres Laura Bush na de bekende potato-blunder in huiselijke kring vorderingen heeft geboekt, is niet bekend.

Akie Abe
Flavia Prodi

Akie Abe
Flavia Franzoni (60), onlangs 38 jaar getrouwd met de acht jaar oudere Italiaanse premier Romano Prodi, wordt in eigen land de ‘anti-first-lady’ genoemd, een onopvallende verschijning, die in alle opzichten afwijkt van de dames door wie Berlusconi en andere Italiaanse politici doorgaans worden omringd.

Akie Abe
Franzoni is zo bescheiden dat zij zich het liefst onzichtbaar houdt. Het verhaal gaat dat zelfs haar man tijdens officiële ontvangsten in Palazzo Chigi, het Romeinse Catshuis, moet vragen of iemand zijn vrouw al heeft gezien. Meestal is zij dan al lang ter plekke, onopvallend in gesprek met de mindere goden.

Akie Abe
In Brussel, toen Prodi van 1999 tot 2005 de Europese Commissie leidde, was ze vrijwel onbekend, ook al omdat ze meer was te vinden op de universiteit van Bologna, waar ze sociale studies doceert aan komende ambtenaren. Ook nu pendelt ze tussen Rome en Bologna.

Akie Abe
Voor haar man, twee zoons en kleinkinderen is Franzoni la maestrina, de vrouwelijke meester die over een encyclopedische kennis beschikt. Bovendien, zegt Prodi, is zijn vrouw niet alleen zijn belangrijkste, maar énige politieke adviseur; een invloedrijke vrouw derhalve. Beiden schrijven er over in Insieme, (Samen) een autobiografisch familieboekje dat twee jaar geleden verscheen, maar conform de twee auteurs nauwelijks enige opwinding veroorzaakte.

Akie Abe
Margarida Uva

Akie Abe
Margarida Sousa Uva (50), echtgenote van Europa’s ‘eerste man’ Jose Manuel Barroso, heeft ook al ‘iets’ met kinderen. Zelf heeft ze er drie. Naast vrouw van is ze lid van de adviesraad van een wereldwijd opererende organisatie die zich inzet voor straatkinderen.

Akie Abe
De twee kennen elkaar uit de studententijd. Zij studeert letteren, hij (een jaar ouder) recht en politieke wetenschap. Terwijl zij het liefst thuis in alle anonimiteit bezig is met letteren, praktiseert hij, in alle openbaarheid, politiek. Heel soms treedt Margarida ook in de openbaarheid. Begin dit jaar, in Parijs, spraken zij en andere vrouwen van (Poetin, Bush, Chirac) hun boosheid uit over kinderporno.

Akie Abe
Joachim Merkel

Akie Abe
Joachim Sauer (58), echtgenoot van bondskanselier Angela Merkel (53), heeft een uitgesproken hekel aan publiciteit. ‘Zijn achternaam betekent letterlijk zuur’, zoals de Washington Post niet kon nalaten te vermelden toen ‘Herr Merkel’ afgelopen juni met zichtbare tegenzin op de foto moest met de overige partners van de regeringsleiders.

Akie Abe
Sauer is chemicus, op zijn vakgebied zelfs internationaal vermaard, en doceert aan de Berlijnse Humboldt universiteit. Hij was eerder gehuwd met een scheikundige bij wie hij twee zoons heeft. De bondskanselier op haar beurt is van huis uit eveneens scheikundige en was ooit getrouwd met een ... scheikundedocent. Hetgeen een overtuigende aanwijzing mag zijn dat er thuis bij het echtpaar Sauer/Merkel bij voorkeur niet alleen over politiek wordt gesproken.

Akie Abe
Volgens Merkel zelf laat ze haar belangrijkste redevoeringen toch eerst even door haar man lezen. Niet om de politieke inhoud, maar of er niet wordt gezondigd tegen de regels van de logica.

Akie Abe
Afgezien van zijn wetenschappelijke publicaties en de verzekering van de bondskanselier dat haar echtgenoot ‘een prima kerel’ is, is er weinig tot niets bekend over professor Sauer. Hij is operaliefhebber met een voorkeur voor Richard Wagner. Vandaar zijn bijnaam Phantom of the opera.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden