Dokter met vreemde fotohobby

AMSTERDAM - In april 2008 komt een 28-jarige vrouw bij de dokter. Ze is al jaren patiënt bij Cor H., een huisarts uit Utrecht die met zijn 81 jaar de pensioengerechtigde leeftijd ver is gepasseerd maar nog altijd werkt. Vandaag komt ze voor een uitstrijkje.


Maar eenmaal in de behandelruimte hoort ze 'elektronische geluiden' als ze zich uitkleedt, zo verklaart ze later tegen de politie. Als ze even later zonder ondergoed in de beugels ligt en zich probeert te ontspannen, hoort ze de geluidjes opnieuw. De huisarts staat dan met de rug naar haar toe.


Dan ziet ze ineens dat in een vakje onder het aanrechtblad een zilverkleurige camera op haar gericht staat, aldus de verklaring. Er flikkeren oranjerode lampjes. Ze vraagt de huisarts waarom hij een foto maakt. 'De huisarts zei dat dit voor het verslag was of iets dergelijks en hij zei dat er niets op stond, alsof hij duidelijk wilde maken dat er geen film in zat', aldus het proces-verbaal. Hij pakt de camera en legt hem weg.


Daarna begint hij snel aan het uitstrijkje. Maar volgens de patiënte is hij zenuwachtig: hij trekt twee latex handschoenen achter elkaar kapot, kijkt haar niet aan en ratelt maar door. Verbijsterd ligt ze in haar stoel. Pas als ze buiten staat, denkt ze naar eigen zeggen ineens 'godverdomme' en wordt ze heel boos. Even overweegt ze om weer naar binnen te stormen, maar uiteindelijk besluit ze anders: ze doet aangifte.


Tijdens de huiszoeking vindt de politie vele camera's: een Nikon, een Medion, een Panasonic, een Kodak, een Nikkormat, twee videocamera's en een peperdure Hasselblad. Ook nemen ze een dvd in beslag met de titel: Power of love. Ze vinden meerdere foto's van geslachtsdelen.


De huisarts procedeert tot aan de Hoge Raad om te voorkomen dat justitie de foto's gebruikt, maar tevergeefs: in 2010 wordt hij veroordeeld tot een maand voorwaardelijk wegens aanranding. Volgens zijn advocaat Charles Starmans ontkent hij nog altijd dat hij foto's van de patiënte heeft gemaakt.


Niet lang daarna staat de inspectie bij hem op de stoep. Hij spreekt met hen af dat hij zijn praktijk stopt en dat hij zijn registratie als huisarts niet zal verlengen. In werkelijkheid werkt hij na een tijd echter weer door en vraagt hij verlenging aan. Wel krijgt hij een waarschuwing van het medisch tuchtcollege.


Pas in 2012 ontdekt een patiënte dat de huisarts, die dan 85 is, nog altijd werkt. Bij een verrassingsbezoek constateert de inspectie dat de handboeken in zijn praktijk sterk zijn verouderd. Hij beschikt niet over recente medicatie-adviezen en heeft geen toegang tot het huisartseninformatiesysteem. Ook maakt hij zijn chirurgisch pincet nog 'met een vlammetje' schoon en weet hij niet hoe hij een glucosemeter moet hanteren.


De inspectie sluit in augustus 2012 de praktijk. Cor H. belooft zich uit alle registers te laten halen, maar uiteindelijk levert hij alleen zijn huisartsentitel in. Hij blijft arts.


Voor de toestand in zijn praktijk krijgt hij een berisping. De inspectie gaat hiertegen in beroep: ze willen dat hij wordt geschrapt als arts. Die zaak loopt nog altijd.


Inmiddels heeft ook een tweede patiënte argwaan gekregen. Zij denkt eveneens dat ze bij een uitstrijkje bloot is gefotografeerd. Bij de politie herkent ze zichzelf op een foto aan haar sok en aan haar ring. De datum van het uitstrijkje is de datum van de foto.


Volgens de advocaat is het echter bijna onmogelijk dat vrouwen zichzelf zo 'van onderen' kunnen herkennen. 'De foto is bijzonder vaag. Hij is niet scherp. De vrouw op de foto is een andere patiënte, die van tevoren toestemming heeft verleend. Die foto was bestemd voor de dermatoloog.'


Maar de rechter maakte dinsdag korte metten met dit argument: H. werd opnieuw veroordeeld tot een maand voorwaardelijk en schadevergoeding. Volgens advocaat Starmans heeft hij beloofd nooit meer te gaan werken. Op de zittingen is H. in ieder geval nooit verschenen. 'Vanwege zijn jarenlange hartklachten moet hij alle stress vermijden.'


Vrouw (28) die uitstrijkje liet maken bij Cor H. (81), huisarts uit Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden