Dokter Gyselbrecht krijgt 27 jaar cel voor 'kasteelmoord' België

Sacha Kester
André Gyselbrecht heeft 27 jaar cel gekregen voor de opdracht tot moord op zijn schoonzoon, 'kasteelheer'  Stijn Saelens.  Beeld BELGA
André Gyselbrecht heeft 27 jaar cel gekregen voor de opdracht tot moord op zijn schoonzoon, 'kasteelheer' Stijn Saelens.Beeld BELGA

Na zes jaar is er een uitspraak in ‘de kasteelmoord’ die België zes jaar lang bezig heeft gehouden: André Gyselbrecht, de schoonvader van de vermoorde kasteelheer Stijn Saelens, krijgt 27 jaar cel. Volgens de rechtbank handelde hij niet uit overmacht toen hij opdracht gaf voor de moord.

De man die de trekker heeft overgehaald was een Nederlander, maar beroepscrimineel Ronnie van B. is inmiddels overleden. Hij werd echter geholpen door zijn neef, de Tilburger Fransiscus van L., die Saelens zou hebben begraven. Daarvoor krijgt Van L. 15 jaar cel. De Zeeuw Evert van C. moet 27 jaar de gevangenis in omdat hij zou hebben geholpen bij het vinden van een huurmoordenaar, en de Belgische Pierre Serry krijgt 21 jaar cel omdat hij tussenpersoon is geweest bij het beramen van de moord.

Bloedplas en een kogelhuls

De zaak wordt ‘de kasteelmoord’ genoemd vanwege de plaats delict: een kasteel in het West-Vlaamse dorpje Wingene. Eind januari 2012 wordt daar een bloedplas en een kogelhuls gevonden, terwijl er geen spoor meer gevonden kan worden van kasteelheer en projectontwikkelaar Saelens. Ruim twee weken later wordt zijn lichaam tien kilometer verderop in het bos gevonden.

Schoonvader Gyselbrecht wordt kort daarop gearresteerd, omdat hij Saelens een paar maanden eerder met de dood heeft bedreigd. Hij houdt zijn kaken jarenlang op elkaar, en bekent pas in mei 2017 dat hij opdracht heeft gegeven voor de moord. Op deze manier hoopte hij zijn dochter en kleinkinderen te redden: Saelens zou de kinderen volgens hem seksueel misbruiken, en er kwam druk op de zaak te staan toen deze bekend maakte met zijn gezin naar Australië te willen verhuizen.

Doofpotoperaties

De gerespecteerde dorpsarts Gyselbrecht gaf vervolgens opdracht aan de Nederlander Ronnie van B. om zijn schoonzoon om te brengen. Toch genoot hij in België opvallend veel steun. Gyselbrecht had aangifte gedaan van incest, en daar was volgens hem niets mee gedaan. Volgens zijn aanhangers kon de man niets anders doen, dan het recht in eigen hand nemen. Beschuldigingen van incest/pedofilie en doofpotoperaties binnen justitie, dat raakt zelfs 21 jaar na de Dutrouxaffaire bij veel Belgen nog steeds een gevoelige snaar.

Deze bezwaren werden woensdag allemaal door de rechtbank verworpen. De incestklacht zou goed zijn opgepakt, en ‘Stijn Saelens was geen gestoord individu die zijn vrouw en kinderen gevaar deed lopen', aldus het vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden