Dokter Atkins en het volkorenbrood

Gebakken zeebaars met lauwwarme tomatensla voor 4 personen.

Een tijdje geleden schreef ik dat ik het Atkins-dieet had uitgeprobeerd en ook weer gestopt was, omdat ik me als een oude, luie leeuw voelde en ervan ging stinken. Maar ik ben niet gestopt. Ik ben gewoon doorgegaan.


's Ochtends begin ik met een eitje. In de middag eet ik een stukje vlees met salade en in de avond iets met vis, of kip. Vooral die kippetjes hebben het zwaar te verduren, want daar kan ik maar geen genoeg van krijgen.


De koolhydraten heb ik zo goed als de deur uitgedaan. Soms kan ik een versgebakken broodje of een bordje pasta niet weerstaan, maar dan vliegen de ponden er natuurlijk meteen weer aan. Zo jojo ik door het leven, waarbij mijn wasbordje zich langzaam maar gestaag begint af te tekenen. Ik ben 4 kilo kwijt, en stinken doe ik ook niet meer (zegt mijn vrouw).


Kortom, verslavend spul, zo'n Atkins-dieet. In de krant van maandag stond een brief van bakker Menno 't Hoen om ons te waarschuwen tegen de gevaren van volkorenbrood. U leest het goed. Het was een ingewikkelde bakkersbrief, wemelend van glycemische indexen, bloedsuikerspiegels en fytinezuren, maar het kwam erop neer dat we van volkorenbrood alleen maar dik worden. Dat witbrood zoals Menno beweerde beter zou zijn dan volkorenbrood, leidde tot een hoop verontwaardiging en ingezonden brieven, maar hij heeft natuurlijk een punt als hij zegt dat we brood beter niet als maaltijd, maar bij de maaltijd moeten gebruiken, zoals de Zuid-Europeanen doen.


Niet dat u zich hier ook maar iets van aan hoeft te trekken. Of u er nu koolhydraten bij eet of niet, een witte of een bruine boterham, de zeebaars van vandaag kan het allemaal hebben.


Fruit de rode ui, knoflook en kappertjes in een royale scheut olijfolie, een minuut of 5. Kruid met zout en chilipeper. Snijd de tomaten in kwarten, haal het vruchtvlees eruit, en gooi dat weg. Doe de tomaten bij het uimengsel en schep een minuut of drie om. Draai het vuur uit, en meng de rucola erdoorheen. Kruid de velkant van de zeebaars met zout, en bak de filets (in porties) 3 minuten op de velkant in een drup olijfolie. Druk een beetje in de pan, zodat de huid een goudbruin korstje krijgt. Draai de filets om, zet het vuur meteen uit, en laat zo nog een paar minuten staan. Verdeel de tomatensla over de borden, leg de filets erbovenop en garneer met basilicum en een straaltje olijfolie.


4 zeebaarsfilets, met vel


chilipeper (gemalen) en zout


1 rode ui, gesnipperd


2 tenen knoflook, fijn gehakt


2 el kappertjes


olijfolie


8 smaaktomaten


50 gram rucola


verse basilicum


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden